Guld – då kan Sverige glömma ”Kungsan”

Fotbollen tvingar Tre Kronor att flytta tillbaka till Sergels Torg vid eventuell guldfest

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖLN. Det blir inte Kungsträdgården som blir festplats för Tre Kronor.

Den är uppbokad av fotbollsförbundet och UEFA.

Ishockeyförbundet tar i stället tillbaka Sergels Torg som festplats, om det blir ett guldfirande.

Tre Kronor är en match från att vinna sitt tionde VM-guld i historien.

20.45 släpps pucken mellan Tre Kronor och världsmakten i ishockey, Kanada.

En tuff match och Tre Kronor är långtifrån favorit. Snarare är det en skräll om Tre Kronor vinner.

Samtidigt har Ishockeyförbundet startat ett arbete med att se till att en guldmedalj, om det går vägen, får ett rejält firande i huvudstaden.

– Ja, vi har börjat att kika på det. Men vi håller allt för oss själva ett tag till. Det är bara fokus på finalen som gäller nu, säger Anders Larsson, förbundsordförande för Ishockeyförbundet.

De senaste tio åren har Kungsträdgården – Kungsan – varit ishockeyns festplats. Men den är upptagen.

Av Svenska fotbollsförbundet som firar 100 år och av UEFA som har fanzone inför den stora Europa League-finalen på onsdag. Den bokningen gjordes för över ett år sedan och kan givetvis inte ändras på kort.

– Det är jättekul med alla framgångar för ishockeyn, men Kungsträdgården är bokad av UEFA och Europa League aktiviteter sedan länge, säger Maria Af Geijerstam på SvFF.

Flyttade av säkerhetsskäl

Tre Kronors assisterande lagkapten Gabriel Landeskog har haft som ett mantra hela VM:et att "Vi ska till Kungsan". En målbild vad det här laget ser som den största belöningen – att få fira med de svenska fansen.

Lösningen är nu att hockeyn går tillbaka till hur det var på 90-talet och fansen får möjlighet att istället inta Sergels Torg, om det går vägen i finalen mot Kanada.

”Sergel” har bokats av Ishockeyförbundet, via Stockholm Stad, från klockan 17.00 på måndag. Stockholm ligger i startgropen för en ny hockey-fest.

Stockholm Stad valde att flytta idrottens fester ifrån Sergels Torg för tio år sedan av säkerhetsskäl. Blev för mycket folk på en liten yta och utrymningsvägarna höll inte god kvalitet.

Nu anses den problematiken vara borta.

Bland annat genomfördes en stor manifestation på Sergels Torg för två veckor sedan utan några som helst problem.

– Jag har varit i Kungsan två gånger så det kan vara kul att köra en tredje gång på Sergels torg. Jag är själv uppväxt med Sergels torg, så det hade smakat fint, säger lagkaptenen Joel Lundqvist. 

Hur ser du på att fotbollen lagt beslag på Kungsträdgården nu under hockey-VM?

– Jaha, okej, är det så det är. Nej, men det blir vad det blir och man är inte där än. Det viktigaste för oss är att vinna och känna den glädje och då vill man i så fall självklart dela den med svenska folket på något sätt.

Hur viktigt är just att dela glädjen med svenska folket?

– Genom alla år har man sett att Tre Kronor betyder mycket för Sverige och folket. Att de känner att de är en del och kan ta åt sig och vara stolta är jätteviktigt. Det tillhör att vinna en stor titel att sedan få dela det med sina fans, det är kul, säger Lundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM