Kalle Östman klar för Leksand

Leksand har tappat sex spelare till NHL.

Nu plockar de in Kalle Östman – som nyligen skrev på för hockeyallsvenska Västerås IK.

– Det är så hockeyvärlden är uppbyggd och här vi är i hierarkin, säger VIK:s sportchef Patrik Zetterberg.

Följ ämnen i artikeln

Den 3 juni kontrakterade Västerås IK centern Kalle Östman. Nu lämnar han klubben för spel i SHL och Leksands IF.

Så inleder Västerås IK sitt pressmeddelande.

– Vi behöver avancera i seriesystemet så att vi inte hamnar i den här positionen gång efter gång. Sedan är det till delar likadant för SHL-klubbarna och Leksand som i det här fallet blir av med två av sina spelare till NHL. Men SHL-klubbarna har större plånböcker och möjligheter till att rekrytera ersättare och det är i den ligan vi behöver vara, säger sportchefen Patrik Zetterberg.

28-åriga Östman sparkades av Malmö med ett år på kontraktet, men fortsätter nu alltså i SHL. Han kommer från Borlänge och har spelat i Leksand som junior.

Kontraktet är skrivet över tre år.

– Det känns kanon att komma tillbaka efter ganska många år på andra ställen. Man har ju suttit på läktaren sedan man var liten och kollat på Leksand och drömt om att någon gång få spela här, säger Östman till lagets hemsida.

Sex spelare till NHL

Sex spelare från Leksand har skrivit NHL-kontrakt. Senast i raden är nyförvärvet Filip Cederqvist, som kritade på för Buffalo Sabres i går.

Östmans övergång till SHL är den andra på kort tid där spelaren inte hunnit spela en match för sin nya klubb i hockeyallsvenskan.

Nyligen lämnade Modos nyförvärv Marcus Westfält för Färjestad. Enligt nuvarande avtal mellan hockeyallsvenskan och SHL finns det möjlighet för en spelare att avsluta sitt kontrakt i förtid mellan 1 maj och 10 juli för för spel i SHL.

Johansson om avtalet

Leksands general manager Thomas Johansson ger sin syn på avtalet:

– Man kan alltid diskutera avtal. Är det rätt eller inte? Jag tror ändå att det är extremt viktigt att man har ett avtal, oavsett om det är via Sverige till NHL eller internt i Sverige. Jag tror inte vi vill ha en miljö där det inte finns något avtal, då tror jag att det skulle bli jäkligt rörigt, säger ”Tjomme” och fortsätter:

– Jag vet inte hur det skulle bli med spelare i hockeyallsvenskan exempelvis. Om det inte inte fanns möjligheten att lämna för SHL. Hur många skulle våga skriva kontrakt tidigt, hur många skulle vänta? Hur många skulle våga skriva längre än två år? Eller ett år? Det finns många saker som regleras i ett avtal. Sen kan man alltid diskutera innehållet, vad man får göra och inte göra.

Kalle Östman.
Kalle Östman.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!