Marko Anttila hjälte för Finland – igen

Slovakien chockade Finland med en tidig 2–0-ledning.

Då klev han fram: nationalhjälten Marko Anttila som med två mål startade vändningen.

Men chansen till ett tredje mål gav han bort.

– Jag har aldrig gjort hattrick förut så det ville jag inte förändra, säger han till Viaplay.

”Mårran”, som han kallas i Finland, har gjort det igen.

2019 blev Marko Anttila hela Finlands nationalhjälte när han gick från ifrågasatt lagkapten för VM-laget till stor guldhjälte efter att plötsligt gjort mål i kvart, semi och dubbla mål i finalen när lejonen tog guld.

Sedan dess har 36-åringen varit med och tagit OS-guld också och är nu återigen med i Jukka Jalonens VM-lag. Det är inte för att han imponerat särskilt mycket i den inhemska ligan men när det gäller kliver han fram.

Och efter kvarten spelad var det ett pressat hemmalag. 17-årige Adam Sykora satte 1–0 och Pavol Regenda fick hela Tammerfors att tystna med 2–0.

”Helt enormt”

Entré Anttila. Nye Brynäsbacken Niklas Friman sköt ett skott som Anttila kunde styra in strax innan första pausen och i början av andra fick han ett uppspel i gåva från slovakisk spelare, vände upp och vispade in 2–2.

– Det är helt enormt att det är Anttila igen. Vi har inte sett mycket av honom i turneringen tidigare. Han har varit en icke-faktor, säger Mattias Norström i Viaplay.

Slovakien stod emot bra efter kvitteringen. Men till slut kom den finska ledningspucken. Fyra minuter in i slutakten tryckte Sakari Manninen in 3–2 från nära håll. En spelare som, precis som Anttila, tillhört Örebro under karriären och som delar rum med Anttila under VM.

Gav bort hattrick

Slovakien skapade en del kvitteringschanser men jakten på hemmaguld fortsätter för Finland. I matchens sista sekund kom 4–2 i öppen bur. Marko Anttila kom mot den tomma buren – och spelade i stället till Saku Mäenalanen.

Taket lyfte när han i sin hemstad fick priset som matchens lirare.

– Det är klart det känns bra. Det är så roligt att spela sådana här matcher, man vet aldrig när man får göra det igen, säger han.

Nu väntar USA i semifinal efter att de besegrat Schweiz i kvarten. I andra semin möts Kanada och Tjeckien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln