Rensas ut efter sexskandalen

Stan Bowman lämnar – John Quenneville i blåsväder

I våras bubblade en stor skandal upp till ytan i Chicago Blackhawks.

Nu agerar NHL-klubben.

General managern Stan Bowman lämnar med omedelbar verkan.

I mitten av maj tidigare i år gick en spelare från 2010 års mästarlag ut och berättade att han och en lagkamrat blev utsatta för grova sexuella övergrepp av videocoachen Brad Aldrich – något klubben ska ha känt till men tystat ner.

I juni meddelade Chicago Blackhawks att de startar en oberoende utredning.

– Vi tar dessa påståenden väldigt seriöst. Jag kommer att samarbeta fullt ut, sa general managern Stan Bowman.

Stan Bowman.
Stan Bowman.

Nu är utredningen klar.

I den konstateras att klubbens dåvarande president John McDonough blev informerad om anklagelserna mitt under slutspelet, men att han inte tog det vidare till HR-avdelningen förrän efteråt.

Den 23 maj – också mitt under slutspelet – hölls ett möte där nyss nämnde McDonough, Stan Bowman (general manager), Joel Quenneville (huvudtränare), Jay Blunk (vice president) och Kevin Cheveldayoff (assisterande general manager) deltog och informerades om anklagelserna.

De gick inte vidare till HR.

Kort senare förgrep sig videocoachen Brad Aldrich på ännu ett offer.

Först när slutspelet var över och Chicago Blackhawks blivit Stanley Cup-mästare agerade president John McDonough. Han gav då Brad Aldrich två alternativ: Gå med på att utredas eller avgå. Aldrich valde det senare alternativet. Det hela fortsatte sedan att tystas ner sedan dess.

Bowman avgår

På en extrainsatt presskonferens i kväll, svensk tid, meddelar Chicago Blackhawks ägare Danny Wirtz att general managern Stan Bowman, som varit i klubben sedan 2005, lämnar med omedelbar verkan.

– Han erkänner att han har begått ett misstag, säger Wirtz.

Även vice president Al MacIsaac lämnar med omedelbar verkan.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Chicago Blackhawks:

”Det är uppenbart att vi som klubb och dåvarande anställda inte levde upp till den standard och de värderingar som ska gälla för att hantera en sådan här avskyvärd incident. Vi beklagar djupt den skada som John Doe (den anonymiserade spelaren, reds.anm) och de andra individerna som drabbats av vårt misslyckade fått uppleva. Vi måste – och kommer – att bli bättre”.

”Paralyserad av rädsla”

Enligt The Athletic ska videoanalytikern Brad Aldrich i maj 2010 ha bjudit hem en spelare för att titta på videoklipp. Då ska Aldrich ha satt på pornografi och onanerat framför spelaren. När spelaren försökte lämna ska Aldrich ha blockerat utgången och greppat ett tillhygge för att hota spelaren fysiskt. Därefter ska videoanalytikern ha ejakulerat över spelaren och hotat honom med att han aldrig kommer att spela i NHL om han inte deltog i sexakten. Spelaren beskrivs ha varit ”paralyserad av rädsla”.

Quenneville i blåsväder

I våras hävdade dåvarande huvudtränaren Joel Quenneville och assisterande general managern Kevin Cheveldayoff att de inte känt till anklagelserna förrän nu.

Men i den oberoende utredningen, där totalt 139 vittnen intervjuades, framgår alltså att de närvarade på mötet den 23 maj 2010.

Där uppges att Quenneville ”blev upprörd, men inte ville störa den kemi som laget byggt upp” och att det ”inte var rätt tid att ta itu med frågan just nu”.

Joel Quenneville är i dag huvudtränare i Florida Panthers.

Kevin Cheveldayoff är också verksam på högsta nivå, som general manager i Winnipeg Jets.

I ett uttalande meddelar NHL:s kommissionär Gary Bettman att han personligen ska träffa Quenneville och Cheveldayoff inom snar framtid och diskutera det som framgår i rapporten.

Tillsvidare har NHL valt att bötfälla Chicago Blackhawks med 2 miljoner dollar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!