Bryter tystnaden efter KHL-flykten

Lucas Wallmark, 26, avstod miljontals kronor för att lämna CSKA Moskva.

Nu talar han ut om sitt beslut.

– Min uppoffring var väldigt liten i jämförelse, säger han till SVT.

OS-succén Lucas Wallmark var en av flera svenska spelare som valde att lämna den ryska hockeyligan KHL efter att invasionen av Ukraina inleddes.

Han och lagkamraten Joakim Nordström bröt sina kontrakt med CSKA Moskva (arméns lag) och lämnade därmed omkring 10-12 miljoner kronor på bordet.

Han har inte talat ut om sitt beslut – förrän nu.

”Ville bara härifrån”

I en intervju med SVT bryter han tystnaden.

– Med tanke på vad ukrainska familjer förlorar i detta och de hemskheter som möter oss därifrån så är min uppoffring väldigt liten i jämförelse. Egentligen ingenting att tala om ens, säger han och fortsätter berätta hur han resonerade.

– Ett land som startat ett olagligt krig. Är jag verkligen säker i den här staden. Det var så många tankar som for i skallen. Klubben är också tätt förknippad med regimen. Jag kände att jag inte ville vara en del av detta. Jag hade en familj hemma i Sverige som låg sömnlös. Nej jag ville bara härifrån.

Het debatt

Ett antal svenska spelare valde till skillnad från Wallmark att fullfölja sina kontrakt i KHL. Däribland CSKA-lagkamraterna Klas Dahlbeck och Adam Reideborn, som gick hela vägen och blev mästare med klubben.

Det, i sin tur, har skapat en het debatt och Sportbladets Marcus Leifby var i en krönika tidigare under måndagen skarpt kritisk mot duon och frågade sig om ”Putins pojkar” verkligen ska få spela VM för Tre Kronor.

Lucas Wallmark säger att ”alla gör sina egna val”, men att han själv ”aldrig mer kommer sätta sin fot” i CSKA Moskva igen.

– Nu är det dags att sätta ner foten mot kriget, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln