Kritik mot Brynäs Börje Salming-hyllning

Brynäs tänker hylla Börje Salming – men har kritiserats.

Nu ryter ordföranden Bosse Johansson ifrån mot ryktesspridningen.

– Jag blir smått förbannad och ledsen, säger han till Sportbladet.

Att Börje Salming endast gjort 81 matcher fördelat på tre säsonger (1970–1973) är huvudanledningen till att beslutet att hissa hans tröja rört upp känslor.

Förändrade kriterier sedan förra året gör det möjligt med den typen av hyllning, trots att de inte gjort speciellt många år Brynäs.

"Undantag kan ske för spelare som spelat kortare tid i Brynäs IF och som tillbringat större delen av karriären i NHL. En sådan spelare ska tillhöra det absoluta toppskiktet i hockeyvärlden, som med sin karaktär och sitt uppträdande vunnit respekt och framgång.", skrev klubben på sin hemsida.

”Varför ska han upp i taket?”

Tanken är att ”17 Salming” ska hissas i samband med hyllningsmatchen ”Game of Börje”, den 11 februari, där veteranlag från hans forna klubb Toronto Maple Leafs och Tre Kronor möts.

Börje Salming ska få en vepa i taket i Gävle.
Börje Salming ska få en vepa i taket i Gävle.

Han har gjort typ 80 matcher – varför ska han upp i taket?”.

All heder åt Börje, men gör om och gör rätt”.

Hitta på något annat istället. Veporna ska vara för insatser i Brynäs-tröjan”.

Det är några av reaktionerna på sociala medier.

Ordföranden upprörd: ”Raljant”

Klubbens ordförande Bosse Johansson ger sin syn på kritiken.

– Jag förstår att det väcker känslor, och det är viktiga saker med att hylla spelare. Jag har en respekt för att man kan ha olika uppfattningar. Vi hade ett rejält resonemang innan vi fattade beslut i styrelsen, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi ser det som en hyllning åt en av de största spelarna som vi haft. Börje har gjorde viktiga insatser för Brynäs IF, dels under sina tre år i laget. Vi tog två guld under den tiden, men han har under tiden i NHL haft en stark Brynäs-koppling. Han symboliserade Brynäs-andan och det landade vi i. Det känns rätt.

Beslutet har rört upp känslor hos Brynäs-supportrar.
Beslutet har rört upp känslor hos Brynäs-supportrar.

Varför får medlemmarna inte vara med och rösta om det?

– Besluten har alltid tagits av styrelsen. Jag tror det är väldigt svårt att ha den typen av medlemsröstningar. Man måste välja en styrelse som man tror fattar så kloka beslut det går, och vi har fått mandatet att fatta de besluten.

Reaktioner om rätt eller fel kan ordföranden köpa. Däremot upprörs han över spekulationer om att andra aktörer ligger bakom beslutet.

– Det spekuleras i att TV4 som ska sända matchen har någonting med det här att göra. Då blir man lite smått förbannad och ledsen som ordförande. Det är inte alls så saker går till här. Men man ska hålla sig för att komma med såna raljanta påståenden. Det måste jag säga.

Efter sina år i Brynäs gjorde Börje Salming 16 säsonger i Toronto, där han blev en av klubbens största någonsin. Efter att han avled i sviterna av ALS har hans vepa hissats i deras arena, och uppe i hemstaden Kiruna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!