Connor McDavid dominerade – gjorde alla mål

HOCKEY

NEW YORK. Till och med Wayne Gretzky ruskade klentroget på huvudet på läktaren.

Och undra på det.

Inte ens han ställde till med fullt så dominanta uppvisningar som Connor McDavid när han på egen hand sänkte Calgary med ett hattrick i nattens säsongspremiär.

– Han är helt otrolig. Jag mår nästan dåligt å motståndarbackarnas vägnar när han får upp den där ohyggliga farten för jag vet hur det känns. Man kan inte göra någonting för att stoppa honom, säger svenske lagkamraten Oscar Klefbom till Sportbladet efter 3-0-segern.

1 av 2 | Foto: Perry Nelson / X02835

Ofta är påståenden om att en enda spelare lyckats vinna hela matcher åt sina lag rätt överdrivna, men när det gäller Connor McDavids premiärshow hemma i Rogers Place  i natt är det svårt att beskriva det på något annat sätt. 

Edmonton vann det inledande slaget om Alberta mot Calgary med 3-0 – och den 20-årige superstjärnan gjorde samtliga mål.

Först högg han som en skallerorm på en retur i mitten av första perioden, sedan stod han för ett av sina patenterade solonummer i Formel 1-fart över isen i mittperioden – och så fullbordade han slutresultatet i tom kasse en minut före slutsignalen.

”Helt otrolig”

– Ja, herregud. Det känns rätt bra att ha världens bäste spelare på sin sida. Särskilt när matcher står och väger, som i andra perioden ikväll. Då vet man att han förmodligen kommer vara den som får det att väga över till vår fördel, säger svenske backen Oscar Klefbom.

Vilket ju var precis vad som hände när han sköt iväg i friläget i det bejublade friläget  – som alltså fick självaste Wayne Gretzky att ruska på huvudet, till synes oklar över om det han just såg verkligen var möjligt. 

– Han är helt otrolig i såna lägen, fortsätter ”Kleffy”,  jag mår nästan dåligt å motståndarbackarnas vägnar när han får upp den där ohyggliga farten. Jag tränar ju mot honom och vet hur det känns  Man kan inte göra någonting för att stoppa honom.

– Det är inga dåliga backar han bara sticker ifrån heller. Ifjol var det Drew Doughty han gjorde till en liten kon, nu var det T.J Brodie. Ingen annan kan göra så mot dem.

Nå, samtidigt höll hemmalaget tätt bakåt också, så även Oscar och hans backkollegor ska ha lite cred.

”Högre förväntningar i år”

– Ja, det gick bra. Jag och Adam (Larsson) fick mycket förtroende och istid och Flames  skapade inte mycket farligt mot oss. Då är man nöjd, säger han.

Den 24-årige värmlänningen fick sitt stora genombrott förra säsongen och tycker det känns som det ska gå bra även i år.

– Ja,  det är ju lite annorlunda nu. Det är mer förväntningar på laget och mer förväntningar på mig, inte minst från min egen sida,  men jag tycker det känts bra på campen och det känns bra nu, så det ska vi förhoppningsvis kunna hantera.

– Det har gått väldigt snabbt för oss att få ihop en bra grupp här, nu gäller bara att vi  är ödmjuka och inte svävar iväg och lyssnar för mycket på vad alla säger om oss och vad de tror att vi ska åstadkomma. Då kan det nog bli bra. 

För det talar ju också det faktum att Oilers har en spelare som redan efter en kväll äger den här NHL-säsongen...

NHL-säsongen 2017/18 i siffror 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL