Chicagos viktiga seger i slutspelsjakten

avPer Bjurman

NEW YORK. Slutspelsdrömmen lever fortfarande i Chicago.

Med hjälp av ett övertidsmål signerat Duncan Keith lyckades de vinna nattens måste-match mot Colorado hemma i United Center.

– Vi har gett oss själva privilegiet att spela stora matcher nu , säger Sverige-bekante coachen Jeremy Colliton efter 2-1-segern.

Det är just Colorado som tornar på den sista wild card-plats Chicago – några placeringar under strecket – siktar på, så vinst i nattens hemmamatch var en absolut nödvändighet.

Den stod 1-1 efter full tid och det sved förstås en smula, för det innebar att gästerna trots allt fick med sig en poäng – men 1.23 in i övertidsperioden såg backveteranen Duncan Keith till att Blackhawks bärgade två.

Han bröt Nathan MacKinnon på väg genom hemmazonen, stack iväg i en egen soloräd längs hela banan, vek in framför kassen och lyckades på något vis stånga in 2-1 bakom Philipp Grubauer.

– När jag såg MacKinnon komma försökte jag bara se till att jag inte skulle förödmjukad, berättar hjälten för Chicago Sun-Times.

– Sedan gick jag så hårt mot kassen jag bara kunde och trevligt nog gick pucken in. Det är inte ofta jag avgör matcher…

Foto: Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Fem poäng upp

Den utgången betyder att Hawks har fem poäng upp till strecket – med en match mindre spelad än huvudkonkurrenterna Arizona, Minnesota och just Colorado. Ett svettigt glapp när bara sju matcher återstår – men inte omöjligt att täppa till.

– Det är svårt att låta bli att följa vad som händer i tabellen just nu, vi vet var vi befinner oss, säger coachen Jeremy Colliton.

– Men vi har gett oss själva privilegiet att spela stora matcher framöver. Nu gäller det bara att vi vinner några fler av dem. Chansen finns.

Mot första slutspelet på tio år

Carolina Hurricanes ser för sin del verkligen ut att vara på väg att bryta sin nio säsonger långa slutspelstorka.

De följde upp gårdagens gloriösa 5-1-seger mot Minnesota med ytterligare en triumf mot streckrivalen Montreal i natt. Det satt dock hårt åt. Canadiens hade 1-0-ledning långt in i tredje perioden, men efter 14.21 kvitterade Trevor van Riemsdyk. Sedan avgjorde Andrej Svechnikov på övertid.

Därmed har Canes fem poäng ner till strecket – men bara två upp till Pittsburgh på tredjeplatsen i Metropolitan-divisionen.

Chansen att Elias Pettersson ska få kröna sin magnifika rookie-säsong med playoff-hockey håller på att reduceras till ingenting.

Vancouver åkte på en svidande 5-0-smäll mot Columbus hemma i Rogers Arena i natt – och med bara sex matcher kvar att spela är de nu hela sju poängen upp till sista wild card-platsen sannolikt några för många.

Blue Jackets, som verkligen körde över canuckerna, krympte samtidigt sitt avståndet till strecket på den östra planhalvan till bara två poäng.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL