NHL

Dramat i natt: Toronto nära att åka ur

Av: 

Per Bjurman

Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

NEW YORK. Columbus Blue Jackets ställde till med Stanley Cup-slutspelets hittills mest uppseendeväckande drama i natt.

De vände 0-3-underläge mot Toronto och vann med 4-3 – efter att Pierre-Luc Dubois otroligt nog fullbordat ett hattrick på övertid.

– Jäkligt stark och jäkligt skönt. Nu måste vi bara se till att vinna imorrn också. Man ska ta chansen när man har den, säger Gustav Nyquist till Sportbladet. 

Matchen var egentligen över redan i mitten av andra perioden.

Toronto dominerade totalt och hade ledningen med 3-0, efter mål av Cody Ceci, 18-årige rookien Nicholas Robertson och William Nylander – hans första i årets playoff.

Men då bytte Columbus-coachen John Tortorella ut tidigare succémålvakten Joonas Korpisalo och ställde istället kultförklarade letten Elvis Merzlikins i kassen – och samtidigt sa han, verkade det som i alla fall, åt sina vanligtvis strikt strukturerade spelare att bara öppna spjällen och köra.

Det gjorde de i alla fall, tog successivt över och lyckades, medelst bland annat två mål av förstecentern Pierre-Luc Dubois , utjämna innan ordinarie matchtid var över.

– Ja, lite så var det kanske, att vi började köra mer än vanligt. Framförallt lyckades vi nita fast pucken i deras zon under längre perioder, säger Gustav Nyquist på telefon från Toronto

Den förläning som sedan följde var en gastkramande thriller, full av chanser åt båda håll, men 18.24 in i showen tyckte Dubois att det var dags att fullborda vändningen – och ett hattrick.

Kedjekamraten Alexandre Texier stal pucken av John Tavares i egen zon, stack iväg i kontring, passade en fri Dubois och han störtade i ensamt majestät fram och vickade upp en backhand i nättaket bakom Frederik Andersen.

Snacka om drama, snacka om vändning, snacka om hjälte.

– Det var jäkligt starkt att komma tillbaka och jäkligt skönt att vinna, och Dubois var ju verkligen ”clutch”. Det är en riktigt bra hockeyspelare, fortsätter Nyquist. 

– Nu får vi njuta en kort stund, men sedan är det bara att ladda om och se till att vinna imorrn också. Man ska ta chansen när man har den.

Så är det.

Fjärde ronden mellan Leafs och Jackets avgörs redan kommande natt.

Då är Maple Leafs piskade att vinna – annars tar säsongen slut. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskarna hjältar – slagläge för Vancouver

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Ishockey

Toronto Maple Leafs

Columbus Blue Jackets