Experten: Lehner förtjänar bäst kontrakt

Rankas högre än Markström och Holtby

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Foto: John Locher / TT

Robin Lehner, 28, är en av tre toppmålvakter i NHL som ska ha ett nytt kontrakt i sommar.

Och det kan bli ett guldkantat sådant.

I alla fall enligt Sportsnets expert Andrew Berkshire som i sin utvärdering rankar Lehner högst.

Robin Lehner har två raka säsonger som en NHL:s främsta målvakter.

Efter att ha blivit trejdad till från Chicago Blackhawks till Vegas Golden Knights i februari går svenskens kontrakt ut. Även förra sommaren var han utan kontrakt innan han skrev på ettårskontrakt med Chicago värt fem miljoner dollar, drygt 50 miljoner kronor.

Ett nytt kontrakt kan nu komma att bli längre – och mer lukrativt.

”Mest pengar och längst kontrakt”

Sportsnets Andrew Berkshire har utifrån olika parametrar utvärderat Braden Holtbys, Jacob Markströms och Lehners fyra senaste säsonger.

Samtliga står utan kontrakt i sommar och Lehner är den han håller högst.

”Han är den som borde få mest pengar och längst kontrakt. Det borde nog ha varit så förra året också, men det slutade med att han skrev på för ett icke slutspels-lag för en säsong. Kanske ville NHL:s general managers se om Lehner kunde spela lika bra ännu en säsong. Det har han uppenbarligen gjort och därför borde han ha mycket att säga till om under free agent-perioden”, skriver Berkshire.

Foto: DARRYL DYCK / TT

När det kommer till Lehners landsman, Jacob Markström, så anser Berkshire att 30-åringen har gjort sig förtjänt av ett längre kontrakt, men inte längre än fem år med tanke på åldern.

”Vancouvers MVP innan han blev skadad i slutet av februari. Markström har i det tysta varit väldigt bra de fyra senaste säsongerna, där hans förmåga att stoppa högkvalitativa målchanser har ökat i raketfart”, skriver Berkshire.

Tuffare för Holtby

Washingtons Braden Holtby, 30, ser det inte lika ljust ut för. Kanadensaren har varit en av ligans bästa målvakter under 2010-talet och har vunnit Stanley Cup med Washington 2018 samt vunnit Vezina Trophy (årets målvakt) 2016.

Men de senastet säsongerna har det gått gradvis gått sämre. Berkshire menar på att Holtby har gått från ”omutlig” till ”alldaglig” och kan nog inte vänta sig ett längre kontrakt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!