Deveaux: ”Det kan inte bli värre”

Återvänder till Sverige efter utskällda överfallet

avTomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Om tio dagar kommer busen André Deveaux, 32 år, tillbaka till Sverige.

Och räkna med en het återkomst.

– Jag blev horribelt behandlad där. Det kan inte bli värre än det var, säger han inför CHL-finalen mot Frölunda.

Foto: HC Sparta Prag
André Deveaux presenterad som Sparta Prags nyförvärv.

Vi backar bandet till 26 februari 2015.

Kvalmatch till SHL mellan Rögle och Västerås i Lindab Arena.

På uppvärmningen valde Rögle-spelaren André Deveaux att hämnas på Västerås Per Helmersson och utdelade en smått bisarr slashing bakifrån på Helmersson.

När sedan en film spreds på överfallet slutar det med att Deveaux stängs av i elva månader från svensk ishockey och Rögle tvingades böta 25 000 kronor för bristande rutiner vid värmning inför match.

Ett av de tuffare straffen i svensk hockey och Deveaux fick en omild resa i media och bland expertis i svensk hockey.

Många trodde det skulle bli det sista som Deveaux gjorde på en hockey-is, i synnerhet i Sverige.

Skrivit korttidskontrakt

Men 7 februari kommer forwarden tillbaka till Sverige.

I Sparta Prag-tröja och i en final mot Frölunda, detta efter att Prag blixtvärvat kanadicken och skrivit ett korttidskontrakt.

I en ny intervju med CHLs hemsida är han mycket besviken över hur han behandlades i Sverige och han förklarar också varför han väljer att komma tillbaka till rollen som hockeyspelare efter nästan två års frånvaro.

– Det korta svaret är att jag inte ville att min hockey skulle sluta som den gjorde, säger 32-åringen med rötter på Bahamas och Kanada.

– Jag har spelat proffshockey sedan jag var elva eller tolv år och sättet som allt slutade på i Sverige var inte rättvist. Det sätt som jag behandlades var inte rättvist och det lämnade en dålig smak i min mun och jag vill inte att det skulle bli mitt sista hockeyminne.

Målskytt i Tjeckien

Återkomsten till hockeyn har blivit en succé.

På fredagskvällen gjorde han ett mål när Prag slog ligaledaren Bili Tygri Liberec på straffar. Deveaux gjorde 2–0 efter att han fått en fin passning från Jaroslav Hlinka, tidigare i Linköping.

Mycket imponerande eftersom han för en månad sedan sa så här angående sin framtid:

– Jag är hjärnskadad. Ingen behandlade mig. Jag lider av den och kommer troligtvis aldrig mer spela ishockey, sa han till Sport-Expressen.

Nu väntar några matcher i den tjeckiska ligan innan han skrinnar in på isen i Frölundaborg mot Frölunda.

– Jag har haft några erbjudanden, men inte varit intresserad. Men när Sparta Prag kom med ett kontrakt så kunde jag inte säga nej. Härlig stad, härlig organisation. Jag blir stolt över att ha deras tröja på mig.

Men han fattar också vad det innebär, känslomässigt för både honom och många i Sverige, när han kommer tillbaka till brottsplatsen.

– Jag blev horribelt behandlat där, det kan inte bli något värre nu.

Deveauxs överfall i hockeyallsvenskan skapade stora rubriker.

Och han tänker inte förändra sitt sätt att spela ishockey.

– För laget och mina lagkamrater ger jag allt på isen och självklart kommer jag att skydda våra bästa spelare. Jag har inga problem med att kasta handskarna och stå upp för mitt lag om det krävs, säger han till Sparta Prags hemsida.

”Masken”: Glad han kan spela igen

Rögles sportchef Anders Carlsson försökte stötta Deveaux under tiden i Sverige. Därefter har Deveaux riktat kritik mot Rögle och sagt att klubben kände till vad som var på gång på den nu ökända uppvärmningen.

– Jag vill inte kommentera något om André. Jag är bara glad över att han kan spela ishockey igen. Önskar honom lycka till, säger Rögles sportchef.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM