Jagr har en reservplan: KHL och OS

Foto: Joe Skipper / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

Jaromir Jagr, 45, förhandlar med flera klubbar.

Men om det inte blir spel i NHL har hockeyikonen en reservplan.

– KHL är intressant. Om jag inte spelar i NHL vill jag till OS, säger han till ryska tidningen Sport-Express.

Foto: Joe Skipper / TT / NTB Scanpix

Efter att free agent-marknaden öppnades den 1 juli spekulerades det huruvida Jaromir Jagr skulle få ett nytt kontrakt eller inte. Över 100 spelare fick snabbt nya klubbadresser – men inte den tjeckiske hockeyikonen.

Florida Panthers – där han spelat senaste säsongerna – gick även ut med att det inte var intresserat av en förlängning med 45-åringen.

– Det var en ära att få ha en så stor legendar i laget, ärligt talat. Vi kan inte tacka honom nog för allt han gjort, sa klubbens general manager Dave Tallon i ett uttalande.

Två titlar med Penguins

Kladno-fostrade Jaromir Jagr NHL-debuterade i Pittsburgh Penguins 1990/91, spelade där i elva år och vann två Stanley Cup-titlar (1991 och 1992).

Efter det har han representerat Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils och Florida Panthers.

Totalt har Jaromir Jagr gjort makalösa 1 914 (765+1 149) poäng på 1 711 NHL-matcher och är tvåa genom historien efter Wayne Gretzky – trots att Jagr på toppen av sin karriär även spelade tre år i KHL (Avangard Omsk 2008–2011).

”Tittar på Europa”

Men med två veckor kvar till NHL-premiären har Jaromir Jagr fortfarande inte klart med en ny klubb.

Ryska tidningen Sport-Express har intervjuat Jagr och där berättar han att förhandlingar med flera klubbar pågår.

Men legendaren kan inte tänka sig att åka över till NHL för att spela till sig ett avtal på försäsongen – ett så kallat tryout-kontrakt.

– Jag tänker inte gå för det. Det är roligt att vi ens diskuterar om det. Efter 25 år vet de vilken slags spelare jag är, säger Jagr till Sport-Express.

Skulle det inte bli spel i världens bästa liga har han en reservplan – för att även kunna spela i OS nästa år.

– Vi förhandlar med 3–4 klubbar. Men om det blir klart att jag inte fortsätter i NHL så tittar jag på någonting i Europa, säger Jagr.

”SHL mer kanadensiskt”

KHL-laget Neftechimik Nizjnekamsk har redan anmält sitt intresse att skriva kontrakt med Jagr – som även har koll på SHL.

– KHL är möjligt. Om jag inte spelar i NHL vill jag till OS. Då måste jag spela i en så bra liga som möjligt. KHL är definitivt den bästa ligan i Europa. Alla de bästa spelarna samlas i den. Sverige har också en bra liga, men det är ett helt annat spel, mer kanadensiskt. Kanske för att det är så många kanadensare som spelar där. Men det är för tidigt att säga att jag återvänder till Europa. Jag behöver några dagar för att utvärdera allt, säger Jaromir Jagr som tidigare sagt att landslagskarriären är slut.

OS spelas i Sydkorea i februari och Jagr har tidigare vunnit ett OS-guld (Nagano 1998) samt två VM-guld (2005 och 2010) med Tjeckien.

ARTIKELN HANDLAR OM