Bjurman: Nu har de tidernas chans att vinna Stanley Cup

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Kevin Shattenkirk i nya klubben.
HOCKEY

NEW YORK. Inga stora bomber exploderade innan NHL:s trade deadline på onsdagskvällen.

Men Washington Capitals hade ju redan ett par dygn tidigare utlöst en som fick isen att knaka  under skenorna på alla ”contenders”.

Med backförvärvet Kevin Shattenkirk har ”Bäckis” & co tidernas chans att vinna Stanley Cup. 

Det börjar bli standard att den slutliga hajpen timmarna innan NHL dammar igen sitt transferfönster slutar i ett snopet ”meh”  – och inte heller i år var det ju så att vi satt och drog efter andan framför våra laptops och tv-apparater.  

Tomas Vanek lämnade Detroit för Florida, veteranen Jarome Iginla lät sig bli trejdad till LA Kings – vilket kändes egendomligt, för han vill ju ha chansen att vinna en titel innan karriären är över och Kings kommer inte vinna i år  – Montreal fyllde på med märkligt mycket storlek och Calgary och Ottawa var väl båda vinnare i en uppgörelse som skickade oförlösta talangen Curtis Lazar och Mike Kostka till västra Kanada och Jyrkki Jokipakka och ett andraval i kommande draft till östra.

Briljant drag av Yzerman

Och så gjorde Tampas general manager Steve Yzerman succé genom att trejda Valtteri Filppula till Philadelphia för Mark Streit, bara för att sedan vända sig om och trejda Streit till Pittsburgh. Därmed eliminerade han alla klubbens lönetaksbekymmer i ett enda, briljant drag.

Men inget som hände ändrade förutsättningarna inför det stundande playoff-racet. 

Den sortens affärer har gjorts upp tidigare. 

Som när Minnesota stärkte upp med centeresset Martin Hanzal från Arizona, när Pittsburgh och Chicago säkrade djupet på backsidan med Ron Hainsey respektive Johnny Oduya och framförallt – när Washington sent i måndags säkrade Kevin Shattenkirk, hela trade-bonanzans verkliga kronjuvel.

Det är förvisso sant att dylika blockbuster-trejder förvånansvärt sällan ger önskat resultat, men han innebär en magnifik förstärkning och jag är helt säker:

Ska Capitals någonsin ta sig förbi divisionsrivalen Pittsburgh Penguins i den andra, omöjliga playoff-rundan och sedan utmana om bucklan är det i år, med Shattenkirk på blålinjen.

Gloriös epok tar slut

För övrigt kan vi konstatera att både Gabriel Landeskog och Matt Duchene som väntat blev kvar i Colorado. Ingen hade råd att ge Av’s GM Joe Sakic vad han ville ha i utbyte och lika bra var väl kanske det. Det är inte de fåtaliga begåvningarna som är det hopplösa jumbolagets problem.

Vi kan också konstatera att Detroit Red Wings för första gången på flera decennier verkligen var säljare i år, vilket bekräftar att klubben gett upp hoppet om ett 26:e raka slutspelsframträdande.

Lite vemodigt, tycker jag.

Det är en gloriös epok som tar slut i Motown.

ARTIKELN HANDLAR OM