Wennerholm: Finsk mardröm fortsätter

Foto: TT
HOCKEY

Patrik Laine nobbar VM och det måste komma som en riktig käftsmäll för Finland.

Finlands fantastiska fjolårssäong har förvandlats till en mardröm i vinter.

Och jag tror den fortsätter.

Nu är Patrik Laines nej tack inte bara en förlust för Finland. Det är en förlust för hela VM-turneringen.

Han har haft en fantastisk rookiesäsong i NHL med 36 mål på 73 matcher, en målskörd inte en enda NHL-svensk nådde upp till.

Det kommer naturligtvis slå hårt mot Finland att tappa sin främsta målskytt. Dessutom spelar stjärnor som Mikko Koivu och Mikael Granlund Stanley Cup-slutspel med sitt Minnesota Wild, som blev tvåa i Western Conference och tippas gå långt.

Blir extra tydligt

Nej, det verkar som mardrömmen fortsätter för Finland den här säsongen.

Den blir extra tydlig med tanke på den fantastiska fjolårssäsongen, då Finland vann JVM både för 18- och 20-åringar och dessutom spelade final i VM i Moskva.

Den här säsongen startade med att finländarna blev sist i gruppspelet i World Cup efter att ha förlorat tre raka matcher. Den fortsatte med chocken i JVM, där de regerande världsmästarna tvingades kvala för att hålla sig kvar.

Det går fort i hockey och den finska förtrollningen har brutits brutalt den här säsongen.

Nu kan jag ju förstå dem som slår näven i bordet i dag och svär över att en artonårig pojkspoling nobbar VM-spel för att han inte har haft så mycket ledigt, som han själv uttrycker det.

Det är väl inte det bästa eller starkaste av skäl direkt.

Samtidigt har han ju rätt i sak. Patrik Laines senaste år har varit hockey nästan dygnet runt med spel i JVM, stora VM, World Cup och NHL-debut i Winnipeg Jets.

Inte ens Paris lockar

Han har säkert påverkats en hel del av sina NHL-bossar som vill han vill att han tar en lång vila över sommaren.

Inte ens Paris, där Finland ska spela, verkar kunna locka en ung Laine.

Det gör det däremot i Kanada.

Jag har hört att det är kö bland de kanadensiska NHL-stjärnorna att få spela VM den här gången och Laines lagkompis Mark Scheifele har redan tackat ja. Scheifele som var sjua i NHL:s poängliga med sina 82 poäng (32+50).

En del av anledningen är att de kanadensiska VM-spelarna får ta med sig sina familjer till VM och de har inget emot att tillbringa ett par vårveckor i den franska huvudstaden. Tvärtom.

Svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg meddelade också under SM-semifinalen mellan Frölunda och Brynäs att han fått ja tack från ”sju eller åtta” utslagna NHL-svenskar, som nu bara avvaktar de obligatoriska läkarundersökningarna i sina klubbar. Jag räknar med att storbackar som Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson och Anton Strålman ingår bland de namnen.

Det är en strålande start för det svenska VM-bygget i så fall, där Grönborg även har tid att vänta in de svenskar som slås ut i första rundan i Stanley Cup-slutspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL