”Han har NHL:s mest prisvärda kontrakt”

DOKUMENT: Fast i farmarligan – nu årets fynd

Foto: TT
HOCKEY

Han tjänar mindre än en tiondel av Alexander Ovetjkins årslön – men har gjort nästan lika många mål.

Säsongens stora fyndvärvning i NHL heter Jonathan Marchessault.

Efter över 300 matcher i farmarligan har nu 26-åringen plötsligt slagit igenom på den allra största hockeyscenen, delvis tack vare ett gäng datornördar.

Till att börja med: 750 000 dollar, motsvarande omkring 6,6 miljoner kronor, är ingen dålig årslön.

Jonathan Marchessault kan unna sig ett flådigt hem och lyxiga bilar i soliga Florida, som dessutom är en av de mest skatteförmånliga delstaterna i USA.

Men i NHL finns det många spelare som tjänar mer. Betydligt mer.

Det allra tydligaste exemplet den här säsongen: Los Angeles Kings-centern Anze Kopitar, vars 123 miljoner kronor i årsinkomst är ligans högsta.

Dit, till den typen av summor som superstjärnorna drar in, har Marchessault en bra bit kvar – men nästa gång franskkanadensaren sätter sig vid förhandlingsbordet kommer det att vara med en långt bättre position än han någonsin varit i närheten av.


Jonathan Marchessault blev aldrig draftad, trots att han formligen öste in poäng i det klassiska kanadensiska juniorlaget Quebeq Remparts.

Det som saknades enligt NHL-scouterna var någonting som många andra talangfulla hockeyspelare också har fått höra – storlek och styrka. Faktorer som bokstavligt talat vägde tyngre än den kortväxte lättviktarens snabbhet och målsinne.

Men det fanns åtminstone en klubb som var villig att ge honom chansen till en väg in i världens bästa hockeyliga efter juniortiden: New York Rangers dåvarande farmarlag Connecticut Whale.

Marchessault skrev på ett AHL-kontrakt 2011 och visade sig snabbt vara värd förtroendet. Under sin första säsong på seniornivå svarade han för inte mindre än 24 mål och totalt 64 poäng på 72 matcher, vilket innebar att ögonbryn till slut började höjas även högre upp i hockeyhierarkin.

Columbus Blue Jackets imponerades så pass mycket av Marchessaults AHL-säsong att de gav honom ett treårigt rookieavtal, och i februari 2013 gick pojkdrömmen i uppfyllelse – den 173 centimeter ”korte” forwarden hade motbevisat kritikerna och nått hela vägen till NHL-debut.

Tre olika AHL-klubbar

Eller ja, motbevisat och motbevisat…

Det blev bara två matcher innan han skickades ner till AHL igen.

Från att ha dominerat i Rangers farmarlag gjorde Marchessault nu detsamma i Columbus dito – och där förblev han bofast, trots mål och poäng kväll efter kväll.

Inte heller när Tampa Bay Lightning bytte till sig Marchessaults tjänster något år senare såg det ut att öppna upp en ny NHL-dörr för honom, utan i stället fick Jonathan nöja sig med att streta på i ytterligare ett farmarlag och göra sin 300:e AHL-match.

Men i fjol kom vändningen.

Då kallades han upp av Tampa Bay, gjorde bra ifrån sig direkt och gavs chansen i totalt 45 grundserie- och fem slutspelsmatcher, med 19 poäng som facit.

Lightning valde dock att avstå en förlängning när kontraktet gick ut i somras – vilket en viss delstatsrival tackade för och passade på att göra det som nu kallas ”säsongens kap”.


Florida Panthers tog snabbt kontakt med Jonathan Marchessault och förklarade sina planer.

– I Tampa fick han inte så stora möjligheter att glänsa, eftersom det är ett lag med överflöd av skickliga forwards. Hos oss såg situationen lite annorlunda ut, och det sålde vi in för Jonathan, säger Panthers assisterande general manager Steve Werier.

– Vi sa till honom att vi tror att han kan få en betydande roll i vårt lag, att han inte bara plockas in för att bredda truppen. Marchessault är en av de där killarna som aldrig draftades och inte har storleken på sin sida, så han blir lätt förbisedd. Men han har gjort väldigt bra ifrån sig på alla nivåer i karriären, med Tampa i NHL inkluderat. Om han kan fortsätta att utvecklas här så som han gjorde förra året – ja, då kan Jonathan vid nästa förhandling göra skäl för en betydligt högre lön än den vi skrev med honom.

En lön som alltså just nu ligger på 6,6 miljoner kronor.

Det nyförvärv i NHL som har gjort flest mål för ”billigast” peng den här säsongen? Jonathan Marchessault, vars 29 fullträffar för Florida Panthers innebär en snittkostnad på 227 500 kronor per kasse. Som jämförelse ger Washington Capitals-stjärnan Alexander Ovetjkins 33 mål en snittkostnad på 2,56 miljoner kronor.

– Det visade sig att vi fick Marchessault på det mest prisvärda kontraktet i hela NHL, säger Florida-tränaren Tom Rowe.

1 av 3 | Foto: TT
Jonathan Marchessault i AHL:s ”All Star”-match 2012.

Ja, det är bara att konstatera att den nu 26-årige Panthers-spelaren onekligen har fått sitt stora genombrott och (på allvar den här gången) motbevisat kritikerna.

Vad som kan betraktas som extra uppseendeväckande med just Florida i det här fallet är att det är en klubb som numera till stor del värvar spelare utifrån avancerad statistik.

Det senaste året har det skett stora förändringar på ledarsidan och plockats in nya, i NHL-sammanhang oprövade personer på betydande poster.

Bland andra är de duktiga programmerarna Cam Lawrence, Josh Weissbock och Rhys Jessop nu knutna till Panthers organisation, en ung trio som tidigare skrev för Vancouver-bloggen Canucks Army.

Där sammanställde och analyserade de djupgående siffror kring vad som händer på isen, skär för skär. Det kan exempelvis röra sig om hur många skott som genereras när en viss spelare är inne, hur ofta denne tar sig in i anfallszonen med kontroll på pucken och hur stor inverkan olika kedjekamrater har på respektive individs prestation.

”Det är perfekt för oss”

Jonathan Marchessault föll inom ramen för Florida Panthers nya sätt att utvärdera vilka spelare som klubben ska sikta in sig på – och har blivit en succé.

Det bästa för Panthers? Att han har ett år kvar på det där förmånliga kontraktet.

– Perfekt för oss, men jag har sagt till honom att skillnaden nästa säsong blir att då förväntar vi oss att Jonathan ska göra runt 30 mål. Han har trots allt bara gjort det en gång hittills, säger tränare Rowe.

En annan skillnad Florida förväntar sig nästa säsong är att bli ett slutspelslag, för klubben har en totalt sett misslyckad vinter i ryggen.

Marchessault är en av få ljusglimtar, och själv känner han sig förstås nöjd med sin personliga resa från farmarlagsharvande till att bli skyttekung i ett NHL-lag.

– Ingen var ens säker på om jag skulle kunna slå mig in i juniorligan eller därefter i AHL. Min hockeykarriär har varit i en känslomässig berg-och-dalbana, men jag har haft roligt på vägen, säger han.

– Du gör dina valet i livet. Om du kämpar stenhårt, då kommer bra saker att hända till slut.


Källor: Miami Herald, Sun-Sentinel och Sports Illustrated.

ARTIKELN HANDLAR OM