Lundqvist historisk efter nytt storspel

”Jag är väldigt stolt över det”

HOCKEY

FORT LAUDERDALE. Henrik Lundqvist skrev historia med en fenomenal insats i södra Florida i natt.

Han blev, efter 43 räddningar mot Panthers, den första målvakten i NHL-historien att vinna minst 30 matcher under elva av sina första tolv säsonger – och passerade samtidigt Grant Fuhr på listan över flest antal segrar. 

– Jag är väldigt stolt, säger den svenske målvaktsstjärnan till Sportbladet efter 5-2-segern.

New York Rangers svarade överhuvudtaget för en solid insats i BB&T Arena utanför Fort Lauderdale och slog ett desperat Florida på slutspelsjakt med 5-2.

Till och med den just upplockade Tanner Glass – svårt ifrågasatt av de egna fansen – var utmärkt, bidrog med såväl ett mål som en assist och fick posera med den beramade Broadway-hatten efteråt.

Men framförallt hade Henrik Lundqvist  ny show i kassen.

Han stoppade sammanlagt 43 skott och formligen radade upp förbluffande räddningar.

– Det kändes inte så jättebra i början, men jag växte in i det, säger ”Henke” när vi träffar honom efteråt.

– Jag har sett en del matcher de spelat och de slänger mycket puckar på mål. Ibland blir det returer och studsar där de får öppet mål, så man måste ha lite flyt också.

”Såg pucken i sista stund”

Det såg dock ut att vara betydligt mer än tur när  Jussi Jokinen, vid ställningen 2-0 i första perioden, från nära håll skulle panga in pucken i tom kasse och ”Kung Henrik” i sista stund fick ut en tåspets.

– Jo, jag hade lite tur där också. Det var många sådana sekvenser när pucken studsade lite hit och dit framför kassen. Men jag hann se pucken i sista stund i det läget, menar han.

Tia på alla tiders lista

Med segern, den 30:e för säsongen,  skrev den 35-årige klubbikonen alltså historia.

Han är nu den ende målvakten i hela NHL:s 100-åriga historia som vunnit minst 30 matcher under elva av sina första tolv säsonger – och passerade samtidigt Grant Fuhr på listan . Han är nu ensam tia i den statistiken.

– Jag är stolt över det. Väldigt stolt. Det är inte alltid det går som man vill fast man jobbar hårt men det är bara att fortsätta kämpa och tro på sig själv och sitt lag. Det är vad jag gjort under tolv år med den här organisationen, säger han.

– Det stora målet är att vinna Stanley Cup, absolut, men samtidigt måste man njuta av resan varje säsong. Det gör jag. 

Oscar Lindberg gjorde också en bra match och noterades för två assist.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM