Premiärförlust för Tre Kronor i Karjala Cup

Viaplay-experten sågar inhemska ligan

Premiär i Karjala Cup.

Då föll Tre Kronor tungt mot Tjeckien med 1–3.

– Det är klasskillnad. Tjeckien vinner 90 procent av duellerna, säger hockeyexperten Erik Granqvist i Viaplay.

Men Tre Kronor inledde starkt och fick också chansen i powerplay tio minuter in i första perioden.

Men i stället för ett ledningsmål i numerärt överläge, var det premiärmotståndet Tjeckien som var effektivast i den första perioden.

Bara nio sekunder in Tjeckiens första powerplay small det. Detroitbacken Filip Hronek, 23, sköt och debutanten Niklas Rubin i Tre Kronor-målet hann knappt reagera.

”Alldeles för dåligt”

Direkt efter baklängesmålet var det dags för Tre Kronor att spela boxplay igen, efter att en het Leon Bristedt åkt ut för tripping i offensiv zon. Den här gången dröjde det en minut innan utökningen kom.

Tjeckien gjorde även 3–0 halvvägs in i mellanakten, efter en omställning. Då sågades Tre Kronors backcheckning i studion.

– Hockey består av en massa åkdueller. Här är det 60 meters åkning, 100 procent. (Jakub) Galvas är 4–5 meter framför (Jonatan) Berggren, som har förlorat racet. Tjeckiens anfallsspel är alldeles lysande stundtals. Men Tre Kronor … alldeles för dåligt, säger Viaplays expert Erik Granqvist.

Tre Kronor tröstmålade i tredje perioden genom Max Friberg, som vinklade in 1–3-pucken med sin backhand från nära håll. Fint framspelad av Anton Wedin.

Men närmare än så kom inte Tre Kronor i öppningsmatchen.

– De två första perioderna är vi inte starka med pucken, som man måste vara internationellt. Varken med puck eller i spelet utan. Vi klarar inte av att hantera man-man-spelet som vi behöver göra för att stå emot tjeckerna. Tredje perioden är godkänd, de två första är inte det, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Erik Granqvist.
Erik Granqvist.

Kritiserar SHL

Experten Erik Granqvist anser att svensk hockey har problem och kritiserar SHL och de nya regeldirektivet i ligan där samtliga i Karjala Cup-truppen (utom Jonathan Dahlén i hockeyallsvenska Timrå) spelar till vardags.

– De har försökt göra ändringar som liknar NHL där man är väldigt restriktiva mot slashingar och hakningar, men svensk ishockey har tagit det till en ny nivå. Nu får man inte ens slasha mot klubban eller tävla om pucken. Det har varit parodi stundtals i SHL. Nu när vi ser hur avklädda Sverige blir av Tjeckien ser vi ju att detta inte är en väg framåt. Jag blir orolig för svensk ishockey om det här svamlet ska få fortsätta, säger Granqvist.

”De var inte vana vid det”

Enligt Garpenlöv, som tonar ner kritiken, handlar det mer om hur spelsättet i SHL särskiljer sig från den internationella ishockeyn.

– I SHL handlar det mycket om att sätta press och behålla fart. Internationellt handlar det mer om man-man och att man äger sin situation på ett annat sätt än vad det är i SHL, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Det såg vi även förra året när vi spelade den här turneringen, när vi hade många SHL-spelare med. De var inte vana vid det spelet och de blev bättre och bättre då. Och jag ser i den här matchen att vi blir bättre och bättre.

Frölundaforwarden Max Friberg – som blev Tre Kronors enda målskytt – anser att regeldirektiven skiljer sig åt väsentligt, men att det inte är någon ursäkt till torsdagseftermiddagens insats.

– Det var många rörelser med klubban som hade varit en tvåminutare i SHL. Men det är ingen ursäkt för att förlora kampen där ute. Det ligger inte bara i ovana, att reglerna är annorlunda. Jag tycker att tjeckerna gjorde det bättre än oss, säger 27-åringen efter matchen.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!