Svävade mellan liv – får fira jul hemma

Remarkabel återhämtning efter spelarens kollaps

Foto: AP
Craig Cunningham, tidigare i Boston, har återhämtat sig väl efter otäcka kollapsen.
HOCKEY

Det beskrivs som ett ”Christmas Miracle on Ice”.

AHL-spelaren Craig Cunningham kollapsade på isen och höll på att dö.

Nu har Tucson Roadrunners lagkapten stått för en fantastisk återhämtning – och får fira jul hemma med sin familj.

– Jag är verkligen lycklig över att jag lever, säger han.

Det har varit tyst kring Craig Cunningham sedan han plötsligt föll ihop inför nedsläpp i AHL-matchen mot Manitoba Moose den 19 november.

Den 29-årige lagkaptenen för Tucson Roadrunner låg livlös på isen varpå läkare kastade sig in och klippte upp hockeyutrustningen för att kunna utföra hjärt- och lungräddning.

Därefter fördes Cunningham akut till sjukhus där hans liv hängt på en skör tråd sedan dess.

Först nu har allmänheten uppdaterats om spelarens tillstånd, vad som egentligen hände och hur nära det var att Cunningham miste livet – något som hockeysverige.se uppmärksammade tidigare i dag.

Drabbades av hjärtstillestånd

Spelaren drabbades av hjärtstillestånd och tillståndet uppges ha varit mycket kritiskt, både vid ankomsten till St. Mary´s Hospital och när han senare skickades vidare till Tucson Medical Center för mer specialiserad läkarvård.

Till en början såg prognosen mörk ut även där, men till sist kunde Cunninghams hjärta lyckligtvis börja återhämta sig. Snabb hjärt- och lugnräddning, rätt beslut av sjukhuspersonalen och avancerade medicinska metoder ska ha bidragit till vad som beskrivs som ”ett fantastiskt återhämtande”.

Craig Morgan, hockeyjournalist på AZ Sports, delar på Twitter det pressmeddelande som förklarar händelseförloppet i detalj med rubriken ”A Christmas Miracle on Ice”.

I en intervju med Arizona Daily Star har Craig Cunningham nu uttalat sig om hur han upplevt den dramatiska perioden.

– Jag är extremt lycklig över att jag fortfarande är här i dag, säger han från sjukhuset.

Karriären kan vara över

Drygt en månad efter kollapsen bedöms Craig Cunningham ha återhämtat sig så pass bra att han kan återvända till sitt hem och fira jul med sin familj.

Om han kan återuppta sin hockeykarriär är dock oklart.

– På lång sikt är prognosen att hans hjärta kommer fungera mycket bra. Om han kommer kunna åka runt på isen igen? Det är ”miljondollarsfrågan”. Vi försöker fortfarande ta reda på det, säger läkaren Zain Khalpey.

Själv har Cunningham inte en susning om vad som väntar i den närmsta framtiden.

– Jag försöker bara ta allting dag för dag. Jag vet inte riktigt vad som kommer hända härnäst. Men jag är verkligen lycklig över att jag lever, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

AHL

Ishockey