Leksand klappade igenom: ”Två onödiga utvisningar”

LEKSAND. Det var efterlängtade mål både i powerplay och av stjärnvärvningarna.

Ändå åkte Leksand på sin tredje raka förlust på hemmaplan.

– Tar man bort de där två utvisningarna så är matchen hemma, säger huvudcoachen Björn Hellkvist.

Linköping vann med 4–3 efter straffar efter att Leksand hade haft ledningen med 3–0 långt in i andra perioden.

Efteråt skyllde huvudcoachen Björn Hellkvist tappet på två utvisningar.

Patrick Russel gjorde 1–3 när Justin Kloos satt utvisad två minuter för slashing.

Samme danske forward reducerade till 2–3 när Carter Ashton satt utvisad två minuter för roughing.

– Det är klart att jag är oerhört besviken att vi inte lyckas stänga den här matchen när vi leder med 3–0 på hemmaplan. Det var två onödiga utvisningar som bjöd in Linköping i matchen, det var starkt av dem att göra mål i powerplay men svagt av oss att inte hålla emot, säger Björn Hellkvist.

Tung ligastart

Efter tre raka förluster blev det seger med 4–2 mot Frölunda i Scandinavium i torsdags.

Även om det var tillbaka till ett resultatmässigt bakslag så var Björn Hellkvist nöjd med insatsen utöver de ödesdigra utvisningarna.

– Utifrån hur matchen utspelade sig är prestationen helt okej. Tar man bort de där två utvisningarna så är matchen hemma, säger Björn Hellkvist.

Björn Hellkvist.
Björn Hellkvist.

”Säkrade poängen”

Leksand har haft problem med skadorna på nyckelspelare och saknaden efter superslovakerna Marek Hrivik och Peter Cehlarik.

Efter att ovana målskyttar som Nils Åman och Patrik Norén fått visa vägen kom första målet av en forwardsförstärkning i den femte matchen.

Det dröjde till femte matchen innan det blev mål i powerplay och någon av forwardsförstärkningarna gjorde mål.

– Det var jättebra att de gjorde mål i powerplay, det säkrade en poäng. Vi får se till att inte tappa fler matcher på hemmaplan. säger Björn Hellkvist.

Första SHL-målen

Finske förstacentern Mikael Ruohomaa gjorde sitt första SHL-mål när han tryckte in pucken under armen på Marcus Högberg i powerplay.

– Det släppte nog några kilo från hans axlar när han fick sätta dit den. Likaså i vårt powerplay som inte gett resultat tidigare, kul för honom att göra mål och nu är det bara bygga vidare på det här, säger Patrik Norén.

Amerikanske forwarden Justin Kloos i förstakedjan gjorde också sitt första SHL-mål när han sköt direktskott på bortre stolpen i powerplay.

Jubilaren ovan målskytt

Patrik Norén gjorde sin 100:e SHL-match för Leksand när de kom fyra mot två i en spelvändning och skött sitt första skott på mål.

– Det är roligt att göra mål, det har blivit färre med åren men jag ska försöka vända den trenden och göra fler mål. Vi tränar mycket på att backarna ska hänga med upp i anfallen och jag såg chansen när pucken kom lös längs sargen. Det var bara att tåga på i full fart. Efter bra förarbete försökte jag bara få den på mål och jag såg knappt själv att den gick in, utan jag såg att alla andra jublade när jag reste mig upp, säger Patrik Norén.

Hittat kemin

Nykomponerade andrakedjan Max Veronneau-Patrik Zackrisson-Nils Åman stod för sju poäng senast.

Nu blev det tre nya poäng när Patrik Zackrisson gjorde två assist och Max Veronneau en assist.

På skadelistan finns just nu Carter Camper, Ben Thomas, August Berg, Jonas Fransson, Mattias Ritola och Jesper Kandergård.

Bara sex ordinarie backar i truppen finns tillgängliga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!