Sorgen: Tvingas sluta med ishockeyn

Hjärnskakningarna tvingar honom att sluta

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Markus Gunnarsson, 26, har inte spelat ishockey den här säsongen.

Nu bekräftar han själv att karriären är över – på grund av en hjärnskakning.

–  Det är med stor sorg jag härmed meddelar att jag lägger skridskorna på hyllan, säger spelaren till klubben hemsida.

Under en match i kvalserien 2014 åkte Markus Gunnarsson på en tackling av Trojas Joakim Nettelbladt. Då skakade han av sig skadan och kom tillbaka.

Men sedan fick han ytterligare en smäll mot huvud och då blev det allvarligare.

Nu väljer spelaren att avsluta sin aktiva karriär som ishockeyspelare.

”Tyvärr kommer inte Markus Gunnarsson komma tillbaka till spel i Vita Hästen. Riskerna med att spela hockey efter de hjärnskakningar Markus ådragit sig under sin karriär är för stora och Markus väljer därför att satsa på sin civila karriär.”, skriver klubbens på sin hemsida.

”Kommit till en punkt”

Spelaren själv tar beslutet med sorg.

– Jag har kommit till en punkt där jag insett att jag inte vågar utsätta mig för att få ytterligare en smäll mot huvudet vilket i sin tur omöjliggör fortsatt spel. Självklart var det var inte såhär jag hade tänkt avsluta min karriär, speciellt då jag känner att jag har så mycket mer att ge, men livet blir inte alltid som man har tänkt sig, säger forwarden till klubbens hemsida.

26-årige Gunnarsson började sin tidiga karriär i Valbo AIF, och sedan har han gått vidare till Mjölby HC, Olofström IK innan han avslutade sin karriär i Vita Hästen.

FAKTA

Offer för hjärnskakningar

Magnus Kahnberg, Frölunda

■ ■ Den 31 januari 2015 drabbades Magnus Kahnberg av en hjärnskakning som förstörde karriären.

Knappt ett år senare kämpar han fortfarande för att få till ett normalt liv.

– Läkarna tror och tycker att jag borde bli bra. Men det är helt omöjligt att säga när, mer än att det kommer att ta lång tid, har den förre Frölundastjärnan sagt i en intervju med Sportbladet.

Fredric Anderberg, AIK

■ ■ I sin SHL-debut träffades den dåvarande AIK-junioren av en tackling från Luleås Anton Hedman. Tiden efter led han av huvudvärk och minnesförlust och kom aldrig tillbaka på isen. Några månader efter smällen, i januari 2014, meddelade Anderberg att karriären var över, bara 19 år ung.

Fredrik Carlsson, AIK

■ ■ Den lojale backen drabbades av sin totalt sjätte hjärnskakning i oktober 2013. I över ett år kämpade han för att komma tillbaka men ett år senare, i oktober 2014, var han tvungen att ge upp. Endast 25 år ung var Carlssons karriär över.

Sanny Lindström, Färjestad

■ ■ En våldsam tackling i en European Trophy-match mot Jokerit i oktober 2012 blev det definitiva slutet för en lång och framgångsrik karriär. I nästan ett år kämpade Sanny Lindström mot symptomen i det han själv kallat en ”livslång läxa i ödmjukhet”. I augusti 2013 kom beskedet att han lägger av. Lindström var då 33 år.

Daniel Fernholm, Djurgården

■ ■ En armbågstackling från Luleås Johan Forsberg ser ut att innebära slutet för djurgårdsbackens tid som elitspelare. Den uppmärksammade händelsen inträffade förra hösten och Fernholm är fortfarande inte återställd och långt ifrån SHL-spel. En hel del talar för att karriären är över för den nu 31-årige stockholmaren.

Patrik Andersson, Mora

■ ■ Den 23-årige backen hade drabbats av sex hjärnskakningar på mindre än fyra år och till slut sa kroppen ifrån. Efter inrådan från läkare tog Moraspelaren beslutet att lägga av: ”Det känns helt värdelöst och väldigt jobbigt, speciellt eftersom jag känner att jag har så mycket kvar att ge, sa han i en intervju med Sportbladet.

Björn Kindahl, BIK Karlskoga

■ ■ Flera upprepade hjärnskakningar, bland annat tre stycken under två år, fick BIK-forwarden att ta beslutet att lägga av. Publikfavoriten spelade bara sju matcher under förra säsongen och i mars meddelade han sitt beslut: bara 27 år ung var karriären över.

Cam Abbott, Luleå

■ ■ Efter otaliga hjärnskakningar tog Cam Abbott nu under sommaren beslutet att lägga av, bara 31 år gammal. Den sista smällen fick kanadensaren i en slutspelsmatch mot Frölunda, men redan 2010 var Cam borta i ett år på grund av symptomen efter en tidigare hjärnskakning.

Marius Holtet, Färjestad

■ ■ Norrmannen, med 291 matcher i Färjestadströjan, SM-guld samt OS- och VM-spel på kontot, tog beslutet att lägga ner hockeykarriären – bara 31 år gammal, redan 2015. Det var i december 2013 i en match mot Leksand som Holtet fick en smäll, spelade två matcher därefter – men inte spelat en enda hockeymatch sedan dess.