Ros: Borde straffats även under matchen

HOCKEY

Har inget emot att Libor Hudacek, Örebro, blir avstängd i två matcher.

Har däremot väldigt mycket emot att domarna inte ens tog en tvåminutersutvisning på isen, trots en biljett på första parkett.

Fler beslut av domarna måste tas på isen – inte framför tv-skärmarna efter matchen.

Tyvärr så hamnar domarna i fokus lite för ofta i SHL 2017, i allmänhet.

Och i synnerhet har januari varit en stökig månad.

Många omtalade domslut, både under match, i situationsrummet och när disciplinnämnden tagit beslut om påföljd.

Jag gillar den resa som SHL gjort under 2016–2017. Det är mer tydligt vad som är en huvudtackling, vilken påföljd olika grader av huvudtacklingar får, exempelvis.

Hastigheten efter en match har snabbats på och besluten kommer mycket snabbare än tidigare, mycket bra det också.

Fler jurymedlemmar

Det var inte bra när domarna förkunnades ett till två dygn efter att brottet ägt rum på isen.

Disciplinnämnden och referensgruppen jobbar numera tajtare med varandra och nämnden har infört fler jurymedlemmar som jobbar skift för att kunna ta snabba beslut. Gott så.

Det jag är allergisk mot, det som är synd, är att färre beslut tas på isen.

Som Libor Hudaceks tackling på domaren i matchen mellan Leksand och Örebro på lördagen. En tilltrasslad situation på isen uppstår där assisterande domaren Daniel Persson hamnar i vägen för Örebro-spelaren och till slut faller Persson till isen av krocken.

Omedvetet?

Domaröverfall?

Domarens fel?

Ja, meningarna går isär. Givetvis spelar det roll vilken sida man väljer beroende på vilket lag man håller på. Alla örebroare tycker förstås att Daniel Persson ska stängas av för interference, typ.

Jag tycker att Hudacek gör sig skyldig till onödig kraft mot domarna. Han saknar respekt, tycker jag.

Det som stör mig är att det inte blev något straff vid händelsen på isen, i slutet av andra perioden och det stod 2–1 till Örebro.

Tyvärr vanligt i dag

Huvuddomaren står bara någon meter från händelsen och borde, med all rutin och kunskap som han har, haft förmågan att ta utvisningen för exempelvis ”abuse” på stående fot. Givetvis borde även linjedomare Persson också sagt till sin huvuddomare hur han såg på situationen efter att han rest sig upp på isen.

Tyvärr är det här relativt vanligt i dag. Färre utvisningar och matchstraff på isen. Fler matchstraff från referensgruppen, via disciplinnämnden.

Tänk alla utvisningar som numera inte leder till något straff på isen, men leder till en avstängning i efterhand.

Många powerplay som alltså inte blir av.

Oroväckande statistik.

Domarna friar hellre än fäller 2017. Det är ingen bra utveckling. Jag tror det handlar om att ingjuta självförtroende i domarna.

Att de vågar ta tuffa beslut på isen. Visst kan det, i efterhand, bli fel när åtta stycken hd-kameror per match kan bevisa och visa det mesta som sker på isen med en precision som Ragnar Skanåker varit nöjd med.

Men vi har proffsdomare, många duktiga sådana. Låt de få döma på isen. De bestämmer.

Jag vill inte att videokonferenser i domarrummet med slowmo, referensgrupper eller situationsrum ska ha för stor del, eller påverkan, på den sport som jag älskar.

ARTIKELN HANDLAR OM