Linus Johansson: ”Då är det Färjestad som gäller”

Det har varit kaos i Sotji där fyra svenskar har fått lämna under hösten.

Linus Johansson uttalar sig nu för första gången om det framtvingade klubbytet.

– Det var deras sätta att visa att de var missnöjda, säger den 28-årige centern från Ljungby.

Under hösten har Linus Johansson, Marcus ”Lilliz” Nilsson, Joel Lassinantti och Malte Strömwall fått lämna Sotji på kort tid. Kvar av svenskarna är bara David Rundblad.

Marcus ”Lilliz” Nilsson har hamnat i Langnau och Malte Strömwall i St. Petersburg. Linus Johansson har skrivit kontrakt och börjat träna med inte så lättuttalade Neftekhimik Nizhnekamsk.

Det blev ett snabbt och hastigt avslut för Linus Johansson, Marcus ”Lilliz” Nilsson och Joel Lassinantti som efter framgångarna i SHL ville testa på spel utomlands.

Efter att bara ha spelat åtta matcher under säsongen så är Linus Johansson nu uttagen i Tre Kronor till Channel One Cup i Moskva.

– Sotji var ett fantastiskt fint ställe, något jag hade drömt om med havet precis utanför dörren och den fina staden. Det var ett väldigt fint första intryck, men sedan blev det lite jobbigt, säger Linus Johansson.

Drabbades av corona

För första gången berättar nu någon av svenskarna om vad som hände i klubben i det varma klimatet vid Svarta Havet.

– Jag hade en tuff start där jag åkte på covid-19 direkt i början. När säsongen började spelade jag två matcher innan jag fick en inflammation i knät som svullnade upp och jag var borta i en vecka. Efter det och ha spelat några matcher så åkte jag på en skada i axeln som höll mig utanför i en månad. Så jag har spelat sju matcher och en period i år, säger Linus Johansson.

Sotji är ett bottenlag i KHL och har enligt rapporter ekonomiska problem. I mitten av oktober byttes också huvudcoachen Alexander Andrijevkskij ut mot Jevgenij Stavrovskij.

– Det har varit tufft, medan jag var borta åkte vi ner i placeringar och vi var uppåt 20 poäng efter redan i november när jag kom tillbaka. Jag vet inte anledningen, men jag fick inte spela eller träna för nya coachen ens. Så det var lite tråkigt att man inte fick en chans att visa upp sig igen, säger Linus Johansson.

Tufft besked

Det är en spelare som är känd för sin inställning, sitt ansvarstagande och sitt hårda jobb på och utanför isen.

– Jag tränade väldigt hårt off ice. Jag gav mig chansen i alla fall, sedan att de tog det beslutet är inget att göra något åt. Jag skulle ha spelat bättre, jag skulle ha spelat jäkligt bra när jag fick chansen. Så bra spelade jag tydligen inte, så då blev det inte så, säger Linus Johansson.

Hur var dialogen med klubben när ni svenskar dumpades?

– De bestämmer, jag kan egentligen bara spekulera som alla andra. Det blev en tuff start på säsongen för laget där vi nästan bara mötte topplag. Så det var det deras sätt att visa att de är missnöjda. Det var inte så mycket dialog, utan det var mest att man blev tillsagd att hitta nya klubb och att man inte fick vara kvar där. Det är inte mycket att säga egentligen.

”Ner i mörkret”

I stället hamnade han i Neftekhimik Nizhnekamsk som också är ett bottenlag och i praktiken borta från slutspelet Gagarin Cup. Den kylslagna industristaden ligger i Tatarstan 100 mil öster om Moskva.

– Jag är inte en sådan person riktigt som vill ge upp allt. Jag har velat vara kvar, för jag har åkt hit för att jag tror att jag kan bli en ännu bättre spelare i Ryssland på en högre nivå än SHL. Det tycker jag att jag har visat i landslaget, att jag blir bättre mot tuffare motstånd och större killar. Jag tycker inte att jag har fått visa mitt fulla register vad jag kan, när det varit så hackigt och med så få spelminuter. Jag vill inte ge upp, utan jag vill vara kvar i Ryssland, säger Linus Johansson.

Du har inte längtat hem till SHL?

– Jag tog ett beslut att lämna SHL för att se vad jag kan uträtta här, så då vill jag gärna fortsätta. I stället för att skita i det så går jag hellre ner i källaren och mörkret för att försöka göra något. Nu är jag fått en chans till här och det är jag jäkligt glad över. Jag vill bara fortsätta spela här, för det vet jag att jag kan.

Diskuterar med Färjestad

Bakom sig har han två framgångsrika säsonger i Färjestad, där han var kapten förra säsongen. Nu är den tänkte förstecentern Gustav Rydahl långtidsskadad och Färjestad söker en ersättare, i månadsskiftet januari-februari skulle Linus Johansson kunna återvända till Sverige utan att betala lika mycket skatt.

– Jag pratar hela tiden med sportchefen Peter Jakobsson och jag har varit ärlig från start. När jag lämnade Färjestad och skrev på för Sotji så sa jag att jag ville testa utomlands. Jag ville hålla en bra relation med dem och det var samma sak nu när jag fick sparken och sökte nytt, då höll jag kontakten med dem. Oavsett om det inte blir någon fortsättning här, eller om det blir det, så kommer jag jag uppdatera dem hela tiden vad som händer, säger Linus Johansson.

Innan det blev Färjestad så spelade han två säsonger i Djurgården. Han har också varit i bland annat Mora i hockeyallsvenskan och Storhamar i den norska ligan.

– Jag trivdes väldigt bra i Färjestad och min flickvän pluggar och spelar innebandy i Karlstad. Det är de som ligger mig närmast och där jag vill spela om jag kommer till SHL, säger Linus Johansson.

Svårt träffa tjejen

Svenskarna i KHL har i många fall haft en ensam höst – flickvänner, barn och familj har haft svårt få resa till Ryssland. Linus Johansson åkte över i mitten av juli.

– Det har inte varit kul heller. Det är inte lätt att få tag i visum här, det är mest om man är gift som man har lättare att komma in i i landet. Jag och min flickvän har träffats två dagar när vi spelade i Minsk i Belarus tillsammans med de andra svenskarna och deras flickvänner, vi var där under 38 timmar tillsammans, säger Linus Johansson.

På den speltid han har fått ingick en bortamatch mot Dinamo Minsk. Belarus har under lång tid skakats av oroligheter i landet.

– Vi märkte ingenting, om jag förstått det rätt är det mest söndagar de har sina officiella protester. Vi var där en onsdag och det var bussen till hotellet och sedan spelade vi dagen efter, vi fick vara på hotellet hela tiden. Vi spelade, det var hotellet och publik på läktaren. Man har inte jättemycket att säga till om alltid, det var en match som ska spelas så det det var inget snack eller förberedelser, säger Linus Johansson.

Flickvännen Lisa Rengärde är viktig back i Karlstad IBF i högsta serien SSL.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!