Drömmål när Leksand körde över LHC

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYR N

HOCKEY

LEKSAND. Största segern för säsongen.

Mattias Ritola värvad.

Drömmål av Johan Olofsson.

Minsta marginalen till säker mark ovanför strecket hittills – jo, det var en bra kväll för Leksand.

– Målet satt bra, tjockis-finten fungerade, säger Johan Olofsson och ler med hela ansiktet.

Leksand mot bästa bortalaget, Linköping, som vunnit hela nio bortamatcher innan de tog sig an Leksand.
En match som många trodde skulle bli en munsbit för Linköping, som laddat på hårt inför matchen och tagit sig till Dalarna redan dagen innan matchen.
Men det blev precis tvärtom.
Leksand körde över Linköping med 5–1, största segern för säsongen för SHL-nykomlingen.
Och målet som satte Leksand i slagläge gjordes av Johan Olofsson, värmlänningen som förra säsongen pendlade mellan Leksand och Färjestad.

Ställningen var 2–1.

Vart tog du vägen, Näkyvä?

I slutet av andra perioden var det tekning i Linköpings zon. Olofsson fick pucken, drev runt i en cirkel och utmanade backen Kristian Näkyvä med en klassisk fint.

Pucken bakom ryggen på den finske backen. Olofsson valde att gå framför. En sådan där fint som man gör på Björnligans hockeyskola, kanske, men den fungerade även i SHL.

– En ”tjockis-fint”. Vet inte vad jag tänkte. Blev bara sådär. Jag hade bra fart och kände att jag kunde driva förbi backen. Sedan hade jag lite tur i avslutet. Jag tror inte pucken tog på målvakten, faktiskt. Det var ribba in, säger han.

Gjorde som Foppa

Om ni kan er Peter Forsberg-historik så gjorde han ett liknande mål mot Detroit och den rundade backen var då Nicklas Lidström.

Olofsson nickar igenkännande.

– Jag vet vad du menar. Kanske lite, det är ju en ”tjockis-fint” som jag gör. Jag har alternativet att göra det som jag gör och backen köpte finten rejält och sedan var det bara att lyfta in pucken. Andra alternativet hade ju varit att ta med mig pucken, men jag valde rätt den här gången, säger han och det hörs att han gillar liknelsen med Forsberg.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!