Berglund: ”Har jobbat hårt för utdelningen”

”Bulan” matchjälte – i makalös målform

HOCKEY

NEW YORK. Patrik Berglund är i glödande form.

Han gjorde St. Louis enda mål under ordinarie matchtid i nattens bortamatch mot Anaheim – och sedan avgjorde han på övertid.

– Jag har jobbat hårt för att få utdelning, så det är klart att det känns roligt  att puckarna går in nu, säger matchhjälten till Sportbladet efter 2–1-segern 

Foto: Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Så kallade ”back-to-back”-matcher på västkusten  brukar vara en tuff utmaning , men St. Louis Blues tog en riktig jackpot i det kaliforniska solskenet i helgen.

Först nollade de självaste San Jose i lördags – och så följde de upp med en 2–1-seger mot Anaheim i natt.

– Ja, otroligt skönt. Särskilt som vi haft så svårt på bortaplan och rent allmänt vunnit och förlorat varannan match alldeles för ofta , säger Patrik Berglund när vi når honom efter slutsignalen.

– Det här stärker oss definitivt som grupp.

Den 28-årige västmanlänningen hade själv – milt uttryckt – stor del i nattens seger.

Först tryckte han, på rent jävlaranamma,  in 1–0 i mitten av andra perioden. Sedan  hann Anaheims svenske skyttekung Rickard Rakell peta in sitt artonde mål för säsongen i början av tredje, men på övertid slog ”Bulan” till igen.

– Jaden Schwartz stod för ett bra spel, tog in pucken i zonen ute på kanten och samtidigt kom jag loss från min kille i mitten. När passningen kom var det bara att stöta in den, berättar han. 

Well, det var ingen tillfällighet att just Herr Berglund blev matchhjälte.

”En stabil kugge i laget”

Han har varit het i över en månad och stått för poäng i snart sagt varenda match.

– Jag har jobbat för att få utdelning så det är klart att det känns roligt att puckarna går in nu, säger han.

– Spelmässigt tycker jag i och för sig att det gått bra hela säsongen, jag har varit en stabil kugge i laget . Men i november åkte jag på värsta torkan i karriären och det var absolut inte roligt. Men jag tänkte att det skulle lossna om jag bara fortsatte jobba hårt och så blev det. 

▪▪▪

Loui Eriksson gjorde Vancouvers enda mål i nattens hemmamatch mot New Jersey, på assist från bägge bröderna Sedin, och det räckte till en poäng.

Men på övertid smackade Taylor Hall in 2–1 för gästerna.

– På övertid handlar det om sten, sax och påse. Men vi var inte tillräckligt bra ikväll, säger Henrik Sedin, som efter sin assist har två poäng till milstolpen 1000 poäng.

▪▪▪

I den tidiga seriefinalen i västra konferensen såg Patrik Kane med två fullträffar till att ge Chicago 2–0-ledning, men Minnesota kom tillbaka, vände och vann till slut med 3–2.

Därmed övertar de ledningen i såväl Central Division som i hela konferensen.

Jonas Brodin svarade för en assist.

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på