Mamma Sylvegårds oro: ”Måste vara snälla mot varandra”

Två av SHL:s mest temperamentsfulla spelare.

På torsdagskvällen möts bröderna Emil Sylvegård i Malmö och Marcus Sylvegård i Växjö.

– Jag har sagt till dem att de måste vara rädda om varandra, de får inte göra varandra illa, säger mamma Christel Sylvegård.

 Christel Sylvegård.
Christel Sylvegård.

Det här är SHL.

Sylvegård Hockey League.

Pappa Patrik Sylvegård, 53, är tidigare storspelare och numera karismatisk sportchef och vd i Malmö.

Storebror Emil Sylvegård, 26, är assisterande kapten i Malmö och spelare i Tre Kronor.

Lillebror Marcus Sylvegård, 20, har bytt Malmö mot hårdsatsande Växjö.

Mellanbror Hampus Sylvegård, 23, är tränare för Malmös U15-lag, mest ishockeyintresserad av dem alla och mest temperamentsfull av bröderna.

Mamma Christel Sylvegård, 53, är engagerad hockeymamma och otvivelaktigt mest frispråkig av dem alla.

En hel hockeyfemma.

– Jag har nog allra mest temperament i familjen också. De har temperamentet från mig och fysiken från pappa, säger Christel Sylvegård.

”Mina bebisar”

Bara förra säsongen var bland annat Marcus Sylvegård inne och slogs i Färjestads bås, Emil Sylvegård avstängd för att ha sagt olämpliga saker till Alexander Urbom i Djurgården och Emil Sylvegård bötfälld för att som avstängd attackerat Färjestad-spelare i spelargången.

Mamma Christel Sylvegård är välkänd i hockeykretsar för att vara högljudd på läktarna och för att ofta söka upp och prata med motståndare och domare.

Hon skrattar mycket, bubblar av ord och säger hela tiden vad hon tycker.

– Killarna är mina bebisar, jag måste stå upp och försvara dem. Jag tycker att ishockey ska vara känslor och mycket tuff fysisk kamp, säger Christel Sylvegård.

Förra säsongen spelade Emil Sylvegård och Marcus Sylvegård tillsammans i Malmö.

Emil Sylvegård är kvar i Malmö men Marcus Sylvegård har flyttat till Växjö.

”Kan reta storebror”

På torsdagskvällen är det Växjö–Malmö i Småland och brorsorna möts för första gången sedan de skildes åt igen i ishockeykarriärerna.

Emil Sylvegård med sin fysik och sitt trashtalk, Marcus Sylvegård som totalt orädd.

Sylvegård vs. Sylvegård.

– Jag har sagt till dem båda att det lugnt och försiktigt – med varandra, inte med andra. Jag borde ta dem i örat båda två men det är främst storebror som ska passa sig eftersom lillebror kan reta upp honom så, han väger 20 kilo mer och är huvudet högre – jag blir jättenervös för båda två, säger Christel Sylvegård.

Kommer du att åka till Växjö för att se matchen?

– Nej, det är jag alldeles för orolig för att göra, Patrik har åkt upp och sovit hos Marcus innan matchen och Hampus ska dit. När de skulle mötas första gången när Emil var i Luleå och Marcus i Malmö så var vi tvungna att hemlighålla för Patrik innan matchen att Marcus skulle spela, han hade aldrig tyckt att han var redo annars.

Hur vill du att det ska gå i matchen då?

– Jag vill att Marcus ser till att de hämtar upp ett underläge med ett hattrick så att det blir förlängning, sedan avgör Emil i förlängningen. Då vinner Malmö och båda killarna blir hjältar, då borde hela familjen vara nöjd.

Läxade upp Shinnimin

Vad tyckte du om att Marcus flyttade från Malmö?

– Det är bra att komma hemifrån för hans utveckling och kunna ta nästa kliv, Emil hade inte utvecklats och blivit så bra om han inte varit i Luleå och Linköping. Det var en ära att få ha Emil och Marcus tillsammans i Malmö under förra säsongen, Marcus kan komma hem till Malmö sen igen som Emil.

Hur tycker du att de har tagit hand om honom i Växjö?

– De har väldigt bra coacher och det är en klubb som har resurser och som satsar ordentligt, de är mycket bättre än vad resultaten har visat än så länge. Jag har varit där och pratat med Brendan Shinnimin, att han ska vara snäll mot Marcus och ta det lite lugnare när de möter Malmö – han bara skrattade åt mig.

Han är hockeynörden

Mellanbrodern Hampus Sylvegård bor kvar hemma i villan, jobbar som elektriker och är tränare för Malmös U15-lag.

Han beskrivs som både den mest temperamentsfulla på isen och den mest ishockeyintresserade som ser allt och ständigt diskuterar spelare med sin pappa som sportchef.

– Det är synd att han slutade spela själv, han var en fantastiskt duktig målvakt. Det blev nog för mycket för honom, han hade den allra största vinnarskallen och kunde jaga medspelarna runt isen och ville slåss med pappa när han kom hem för att ta ut frustrationen, säger Christel Sylvegård.

Familjens bas är en stor och ompysslad villa i stadsdelen Limhamn i Malmö.

– Rasmus får inte flytta hemifrån, han måste stanna hemma – han har ett rum på över 100 kvadratmeter och klarar sig. Han har restaurang och betjänt på övervåningen, det vill säga jag, säger Christel Sylvegård.

”Trycker ner varandra”

Det är ingen tvekan om att familjen Sylvegård står varandra väldigt nära, det är mycket familjärt och kärlek.

– Som familj är vi så klart lite knäppa. Vi är väldigt tajta – vi pratar mycket och peppar varandra, men killarna trycker också ner varandra när det går lite för bra, säger Christel Sylvegård.

Hon är ensam tjej med fyra killar, men det verkar som att det är mer hon som har präglat dem än att det är de som har präglat henne.

– Mina killar har hjärtat på det rätta stället. De är tuffa på isen, men utanför är de världens snällaste som bryr sig om alla och bjuder hem ensamma till jul, säger Christel Sylvegård.

Christel och Patrik, tidigare Gustafsson från Örebro, har varit tillsammans i över 30 år.

Patrik Sylvegård är forfarande den i familjen som tar mest i bänkpress, det släpper han aldrig.

Christel Sylvegård är anställd som HR-chef för företag som jobbar med fastighetsskötsel och är omgiven av många killar där också.

I den där Sylvegård-femman får Christel Sylvegård sättas som center, kapten, lirare, profil och stjärna.

Mammas pojkar.

Christel Sylvegård skickade sms med bild på sig själv.
Christel Sylvegård skickade sms med bild på sig själv.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!