Hurricanes är bäst i NHL – tog femte raka

NEW YORK. Carolina Hurricanes är bäst i hela NHL.

De slog New York Islanders i natt – och har därmed, som enda lag i ligan, öppnat säsongen med fem raka segrar.

– Det är nästan så man blir orolig att det ska smyga sig in en mättnadskänsla när vi vinner så mycket, men det verkar inte vara någon risk för det. Vi har en jäkla bra känsla i gruppen, alla är hela tiden redo att jobba precis så hårt som vår spelidé kräver att vi gör, säger svenske centern Lucas Wallmark till Sportbladet efter 5-2-segern.

De stod för fjolårssäsongen stora kollektiva genombrott, Hurricanes – och blev NHL:s nya, omsusade poplag.

Sådana gånger kommer det ofta en reaktion säsongen därpå, framförallt unga spelare vaggas lätt in i en falsk föreställning om att allt plötsligt ska gå av sig självt.

Men den sortens tendenser har vi ännu inte sett tillstymmelse till i Raleigh. Tvärtom, ”The Bunch of Jerks” – som de kallar sig själva efter att surgubbar som inte gillar att de har så kul med sin publik riktat det invektivet mot dem – har varit ännu effektivare under starten av årets säsong och de facto inte gjort annat än vunnit.

– Det känns som att vi spinner vidare på det vi byggde ifjol, samtidigt som vi tagit ytterligare ett steg framåt, säger Lucas Wallmark när vi når honom efter Islanders-matchen.

– Vi som var här redan då har ett års erfarenhet av spelsystemet och känner oss väldigt trygga med det. Vi vet vad vi måste göra för att ha framgång. Samtidigt har vi fått in några nya, väldigt bra spelare som verkligen köpt våra idéer på en gång.

”Får inte jättemycket istid...”

Det är under sådana omständigheter man slår klubbrekord i grenan ”säsongsstart” och vinner fem raka matcher.

– Det är nästan så man blir orolig att det ska smyga sig in en mättnadskänsla när vi vinner så mycket på en gång, men det verkar inte vara någon risk för det. Vi har en jäkla bra känsla i gruppen, alla är hela tiden redo att jobba precis så hårt som vår spelidé kräver att vi gör. Den är rätt enkel, men den bygger verkligen på att vi sliter hårt. Gör vi bara det är vi väldigt svårslagna, fortsätter Lucas.

Som är nöjd även för egen del.

– Jodå. Jag får inte jättemycket istid, det är hård konkurrens om centerplatserna nu, men jag försöker göra det bästa av de minuter och coacherna verkar nöjda säger han.

Även Buffalo Sabres är obesegrade vid full tid efter fem matcher (men förlorade på övertid mot Columbus i måndags) – och tog en ny seger hemma mot Florida i natt.

Det satt dock lite hårt åt den här gången. När blott elva sekunder återstod av tredje perioden lyckades Panthers-stjärnan Mike Hoffman kvittera hemmalagets 2-1-ledning – och först efter straffavgörande kunde Jack Eichel & co fira klubbens bästa säsongsstart på ett decennium.

För en gångs skull gjorde Victor Olofsson inga mål, men istället högg gotlänningen Johan Larsson till med sitt första för säsongen – och i kassen var Linus Ullmark strålande och stoppade 41 skott.

Ytterligare ett lag som startat bättre än väntat är Anaheim Ducks. De förlorade visserligen med uddamålet mot Pittsburgh igår, men svarade omedelbart upp med en 2-1-seger i Columbus i natt.

Det första målet, i numerärt underläge, var en helsvensk komposition. Hampus Lindholm fick iväg pucken till Rickard Rakell, som stack iväg i två-mot-en-kontring med Jakob Silfverberg och avlossade ett skott – och på returen var ”Jacke” framme och stötte in sitt andra mål för säsongen. På det andra, inprickat av Cam Fowler, hade backen Jacob Larsson assist.

Guider hockey:

Allt om SHL 2019/20 Allt om SDHL 2019/20 Allt om NHL 2019/20 Allt om Hockeyallsvenskan 2019/20

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!