”Bakar lussekatter – sänder fel signaler”

Reideborns nya utspel: Martinsen är inte rätt person som förbundskapten

Sofia Reideborn, 20, har retat gallfeber på stora delar av damhockey-Sverige.

Nu kommer målvaktsprofilen med nästa kontroversiella utspel: att förbundskapten Ylva Martinsen bör lämna sin post.

– Att hon bakar lussekatter med spelare hon sedan tar ut i landslaget skickar fel signaler, säger hon i Hockeystudions podd.

Det har stormat rejält runt svensk damhockey de senaste åren. Leif Boorks tid som förbundskapten kantades av antingen spelare som vägrade spela eller spelare som petades av Boork.

Inför den här säsongen bojkottade spelarna landslaget då de tyckte att förutsättningarna var för dåliga och respekten för liten.

Samtidigt har resultaten för Damkronorna blivit allt sämre. Näst sist i OS 2018 med bara Korea bakom sig och i VM ett år senare åkte Sverige ur A-gruppen.

Hur mår egentligen svensk damhockey i dag och vart är den på väg? Det är frågor som Hockeystudion diskuterar och debatterar i veckans avsnitt. Hans Abrahamsson leder programmet och har bjudit in SDE-målvakten Sofia Reideborn, SVT-experten och förre storspelaren Maria Rooth samt Sportbladets SDHL-expert Emelie Fredriksson.

Hockeystudion med Sofia Redieborn, Emelie Fredriksson, Maria Rooth och Hans Abrahamsson.
Hockeystudion med Sofia Redieborn, Emelie Fredriksson, Maria Rooth och Hans Abrahamsson.

”Inte rätt person för jobbet”

Just Sofia Reideborn har stått för flera kontroversiella utspel de senaste års där hon ofta gått mot strömmen när det gäller de åsikter som många av hennes kollegor har.

I Hockeystudions podd kommer ytterligare ett sylvasst utspel där Reideborn tycker att förbundskapten Ylva Martinsen bör lämnar sin post. 

– Jag tror inte Ylva är rätt person för jobbet just nu. Damhockeyn har mycket mycket relationer, både i landslaget och i klubblagen. Man ser att hon (Martinsen) är ute och hänger med spelare som hon sedan tar ut i landslaget. Även om det inte har någon påverkan på uttagningarna så skickar det fel signaler, säger Reideborn. 

På frågan vad hon menar med ”ute och hänger med spelare” svarar Reideborn:

– Jag vet att vissa spelare har varit hemma hos henne och bakat lussebullar och att de var iväg på någon resa tillsammans och sådär. Det ger inte ett bra intryck. Även om det kanske inte påverkar uttagningarna får man den känslan. Jag tycker inte att en förbundskapten ska göra det. 

 Sofia Redieborn och Maria Rooth
Sofia Redieborn och Maria Rooth

Rooth stöttar Martinsen

Martinsen och Damkronorna förbereder sig som bäst inför veckans landslagsturnering i Tranås. Hon har liten förståelse för Reideborns kritik.

– Min hustru Helene har spelat ishockey fram till för ett par år sedan och har fortfarande vänner i den miljön. Sofia får tycka vad hon vill och ha den uppfattningen. Men hon känner inte mig, hon har aldrig varit hemma hos min familj och vet inte vilka vi umgås med. Helene och även jag har vänner kvar inom ishockeyn efter att ha verkat i den här miljön i 25 år. Jag ser inget konstigt med det. 

Du ser inget problem rent symboliskt med att landslagsspelare är hemma hos dig och bakar lussekatter?

– Nej, jag känner mig trygg att jag sköter mitt uppdrag som förbundskapten professionellt. Dessutom är vi ett team som tar ut laget där vi bollar vilka spelare som ska tas ut eller inte.

Och att du reser tillsammans med spelare?

– Jag har aldrig åkt på någon resa med spelare som varit med i landslaget. Däremot har Helenes föräldrar sommarhus i Spanien och det är spelare som har varit på samma ställe, som också har hus där, men de har inte bott eller rest med oss. Om det nu är Spanien Sofia syftar på.

Maria Rooth är mer positiv till Martinsen som förbundskapten:

– Jag tror Ylva är en lugn norrbottning som kan komma in och få ett lugn i gruppen. Jag tror hon är en relationskapare som jobbar nära spelarna och vill skapa en trygghet. På senaste VM såg jag en helt annan glädje i spelet. Jag tror de är på rätt väg. 

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!