”Jag har alltid velat gå min egen väg”

Supertalangen Lina Ljungblom inför hockey-VM

Lina Ljungblom.
Lina Ljungblom.

Lina Ljungblom, 17, har gjort succé i landslaget och är redo för VM-debuten.

Men supertalangen från Skövde fortsätter att nobba SDHL – för att spela med killarna.

– Det är klart att jag längtar. Men ju bättre jag hinner bli innan jag flyttar, desto roligare kommer jag ha, säger hon.

I dag startar ishockey-VM i Finland.

För åtta av spelarna i Damkronorna blir det mästerskapsdebut och en av spelarna som kommer skrinna in på isen för första gången i VM-sammanhang är Lina Ljungblom.

17-åringen landslagsdebuterade i augusti och har svarat för sju poäng på åtta matcher i a-landslaget den här säsongen, högst poängsnitt av alla.

– Jag ser fram emot det extremt mycket och längtar verkligen tills det drar igång. Nervositeten har inte kommit än och jag är mest bara taggad, säger Ljungblom när vi pratar med henne dagarna innan premiären.

– Det är klart att det kommer vara lite pirrigt inför, men ute på isen känner jag mig trygg. Där vet jag vet vad som väntar.

”Det har varit det bästa för mig”

Till skillnad från de allra flesta av lagkamraterna i landslaget spelar inte Lina Ljungblom i SDHL. Det handlar inte om den unga åldern, för det saknas definitivt inte erbjudanden.

Hon har valt att nobba elitklubbarna för sin egen utvecklings skull.

Ljungblom har förvisso gjort ett inhopp för HV71 i SDHL i höstas - hon gjorde två mål direkt - och sedan förstärkt dem i slutspelet, men till vardags lirar hon juniorhockey hemma i Skövde med killarna.

– Jag har valt att stanna kvar eftersom jag utvecklas mer i killhockeyn. Jag tycker det har varit det bästa för mig i år och nästa säsong. Det är klart att jag längtar till att spela i en SDHL-klubb och det kanske är roligare att spela i ett damlag. Men ju bättre jag hinner bli innan jag flyttar, desto roligare kommer jag ha, säger Ljungblom.

Ljungblom i juniorserien.
Ljungblom i juniorserien.

Så det är klart att du stannar i Skövde även nästa säsong?

– Jag har inte bestämt mig helt ännu, men det känns som det. Jag har ett år kvar på gymnasiet och vill gå klart det innan jag flyttar så det inte påverkar skolan. Skolan är viktig.

Det måste krävas en del mod att stå på sig och gå sin egen väg?

– Jag har alltid velat gå min egen väg. Jag har aldrig haft någon förebild som jag riktigt har sett upp till heller. Alla vill flytta till en SDHL-klubb och säger att det är så stort, men det är kanske inte alltid det bästa.

– Om jag når långt och får frågan hur eller varför jag har lyckats vill jag kunna säga att jag har gått min egen väg och att det går att lyckas ändå.

Trivs bäst framför mål

Ljungblom beskriver sig som en fysisk spelare som gärna står där det brinner som mest – framför mål. Det är ett resultat av att hon spelar och tränar med killarna, förklarar hon.

– Tempot är ungefär detsamma som med tjejerna, men tempot med puck får jag med mig från killarna. Passningar, mottagningar och allt det där. Sedan har vi det fysiska och tuffheten. Att jag gör mycket mål framför mål, det är något killarna tränar mycket på. Då blir det att jag gör så när jag kommer till damhockeyn också, vissa tjejer kan ha lite svårt för det tycker jag.

Är det svårt att ställa om spelet från herrar till damer när det gäller tacklingar?

– Nej, det blir bara naturligt när jag spelar med tjejer. Men det påverkar ändå mitt spel, jag vill använda kroppen mer men kan inte göra det med tjejerna. Så det är klart det påverkar, men det är inget som jag behöver åka runt och tänka på.

Ljungblom hymlar inte med att målsättningen är medalj för Damkronorna. Något som inte har hänt i ett världsmästerskap sedan 2007, då svenskorna vann bronsmatchen mot årets värdnation Finland.

Då var Lina bara fem år gammal.

– Det är säkert många som inte tror på oss på grund av resultaten den senaste tiden. Men jag tror vi kan ta medalj, alla i laget tror på det och alla vill vinna.

”Det struntar jag i”

Ljungblom har faktiskt redan fått smaka på en mästerskapsmedalj. Under ledning av nuvarande förbundskaptenen Ylva Martinsen var hon en del av det U18-landslag som tog ett överraskande silver i junior-VM 2018. En viktig erfarenhet att bära med sig i ryggsäcken inför ett senior-VM, medger hon.

– Ja, det är klart. Det är vinna eller försvinna, utslagningsmatcher i ett VM väger tyngre än allt annat och man vet hur mycket det betyder nu.

Hur hanterar du att komma in som ung ”supertalang” i laget, med allt vad det innebär?

– Jag har fantastiska lagkompisar som gör att man känner sig trygg. Man får göra fel utan att man får skäll. Även fast jag är yngst och inte har erfarenheter som andra i laget kan jag bidra positivt med ny energi.

– Jag visar ingen respekt för de vi möter, på ett bra sätt om du förstår?

Du bryr dig inte om namnet på ryggen eller vilken flagga de har på bröstet?

– Precis. Jag tänker inte på att det är omöjligt eller att de är oslagbara. Om det är Ryssland eller Kanada vi möter, det struntar jag i. Det är som vilket lag som helst på andra sidan och jag kommer göra vad som krävs för att vinna.

Hockeyvärlden är varnad, i dag gör den nya generationen debut på den stora scenen.

Premiären mellan Sverige och Tyskland sänds i SVT 1 klockan 11.20.

Lina Ljungblom i början av hockeykarriären.
Lina Ljungblom i början av hockeykarriären.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN