Här är svensk ishockeys nya regler

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Svenska ishockeyförbundet har presenterat nya regler för kommande säsong.

Bland annat försöker man förtydliga vad som gäller kring målvaktsinterference.

– Jag hoppas nu att man i större utsträckning kan vara mer konsekvent, säger förbundets domarbas Joel Hansson.

Inför förra säsongen försökte Svenska ishockeyförbundet göra regeln kring tilldömda och bortdömda mål efter kontakt med målvakterna tydligare.

Trots det blev det många diskussioner efter att mål hade dömts bort efter kontakt med målvakten. Bland annat skrev Sportbladets krönikör Hans Abrahamsson i november att SHL:s domarchef Thomas Thorsbrink omgående borde kalla till krismöte.

I veckan presenterade Svenska ishockeyförbundet kommande säsongs regeländringar, och man vill återigen göra det tydligare kring just målgårdssituationen.

Ett exempel är under rubriken ”Målvaktsstörning där kontakten med målvakten sker inne i målområdet”. Förra året stod det så här:

  • För att avgöra huruvida målvakten hindras eller ej ska domaren bedöma om målvakten på grund av den fysiska kontakten störs i sin förmåga att försöka rädda en puck från att gå i mål. Domarna ska vara strikta i sin tolkning av denna regel till målvaktens fördel.

Nu har man lagt till följande del:

  • Detta innebär inte att all kontakt per automatik måste bedömas vara hindrande för målvaktens agerande. Domaren måste använda sin kunskap och sitt omdöme för att avgöra om målvakten faktiskt blev hindrad i sin förmåga att rädda pucken. En lättare kontakt mot t.ex. benskyddet är sannolikt inte lika störande som en konkret rotationsskapande kontakt mot axeln.

”Målvakter har ifrågasatt”

– Jag tror att alla är överens att målvakter ska vara skyddade, det är prio ett. Men hockey är en kontaktsport och små kontakter kommer att ske. Till och med målvakter har ibland ifrågasatt varför man dömer bort ett mål. De situationerna måste ju vara mål och vi kan inte ha ett regelverk där alla tycker att beslutet är jättelöjligt men regeln säger så, säger Svenska ishockeyförbundets domarbas Joel Hansson.

Förhoppningen är att bedömningen ska bli mer konsekvent.

– Jag hoppas att man i större utsträckning kan vara det. Så länge vi håller på med människor kommer det alltid skilja i åsikter. Men oavsett vilken match du går på så bör man ha någon form av förståelse för att det blir så här. Vi vill inte att folk ska bli överraskade av ett domslut, säger han.

Ökade med 607 varningar

En annan nyhet är att man ändrar tillbaka icingregeln efter endast en säsong. Vid 50/50 situationer i samband med aktiv icing så ska spelet stoppas, i stället för att icingen slås av.

Man kommer också ändra kraven på hals- och tandskydd i förbundsserierna (förutom SHL och hockeyallsvenskan). Detta efter att ha sett en anmärkningsvärd siffra.

– Förra året gjorde vi en förändring i våra förbundsserier där vi slutade ta utvisningar och rapporterade in det. Det vi såg var att vi hade 21 utvisningar på fem säsonger, men när vi tog bort det så rapporterade vi in 628 regelbrott på en säsong. Då insåg vi att vi har ett problem som är mer mot attityd och normer kring att bära utrustning som vi måste ta tillvara på, säger Joel Hansson.

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN