Colorados stöd i Globen – från hela Europa

Av: 

Colorado får stort stöd.
Colorado får stort stöd.

Colorado–Ottawa i Globen lockar inte bara svenska NHL-fantaster.

Även en stor skara Colorado-fans har rest från hela Europa – bland annat Kroatien och Portugal (!) – för helgens matcher.

– En dröm som går i uppfyllelse, säger Andrea Stankovska från Slovakien.

Vilket NHL-lag som får störst stöd i Globen i helgen?

Förmodligen Colorado Avalanche.

Redan dagen innan det första av två matcher mellan Colorado och Ottawa fanns en stor skara supportrar på plats utanför Globen och laddade upp inför NHL-festen i Stockholm.

– Jag började följa Colorado år 2001 efter att de vann Stanley Cup. Patrick Roy var min favorit då. Det känns fantastiskt att få dela det här med människor från olika länder, säger en av alla som rest till Sverige, Andrea Stankovska, från Slovakien.

Utöver Andrea finns även Colorado-supportrar från Kroatien, Portugal, Skottland, England, Finland, Rumänien och Österrike på plats i Stockholm i helgen.

– Det är en snabb och fysisk sport, det var enkelt att börja gilla hockey. Och efter det kom intresset för Colorado, säger portugisen Luis Fonseca som i helgen ska se laget live för andra gången i sitt liv.

– Första gången var i New York för tre år sedan. Det här blir häftigt, berättar han.

Ska marschera

Samtliga ingår i en fanclub som tidigare har anordnat resor till Denver för att se NHL-matcher, men då har bara en handfull personer följt med.

Nu är mellan 60-70 supportrar från hela Europa som tagit sig till Stockholm.

– Det är definitivt annorlunda nu. Många är redan här, men några ansluter i morgon, säger Norbert Gruber från Österrike och berättar att gruppen startade för elva år sedan.

– Sedan har den växt och växt. Nu är vi ungefär 400 medlemmar från hela världen. Och i morgon ska vi även ha en marsch till arenan där vi ska sjunga och skrika för vårt lag. Förhoppningsvis kommer vi höras mer än Ottawa-fansen, fortsätter Norbert.

Landeskog berörs

En av få amerikaner från Denver – Colorado Avalanches hemstad – som rest till Sverige är Robert Willson.

– Jag har haft säsongskort på Colorados hemmamatcher i tre år nu och bestämde mig för att resa hit ensam. Jag har gjort det till tradition, att resa och se Avalanche spela, och har varit i allt från Vancouver till Atlanta.

– Men aldrig på andra sidan Atlanten. Så det är första gången jag är i Europa.

Vad tycker du om att lagets matcher spelas i en annan världsdel?

– Det är bra. De kan expandera supporterkretsen och alla som jag träffat här verkar också tycka det är jättekul.

När Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog får höra om supportrarnas uppslutning blir han berörd.

– Det är stort. Det blir starkt när man träffar folk som rest långt för att se oss spela. Det sätter allt i perspektiv och man är tacksam att man kan göra en liten skillnad för människor.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!