Forsbergs nya succé – slog klubbrekord

Nashville-svenskarna i topp i målligan

HOCKEY

NASHVILLE. Viktor Arvidsson avgjorde Nashvilles hemmabatalj mot Edmonton och Filip Forsberg hamrade förstås in sitt åttonde sedan i tisdags – varmed den rödglödgade svensken slog klubbrekord och gick upp på delad förstaplats i den svenska  målligan.

– Det är så jäkla roligt att göra mål. Därför ville jag hellre bli målskytt än playmaker, säger han till Sportbladet efter 5–4-segern. 

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix

Jomen, självklart.  Filip Forsberg Show fortsatte i Bridgstone Arena under söndagen. 

Efter hattrick mot Calgary, hattrick mot Colorado och tre poäng mot Washington dunkade 22-åringen från Åkerö i Dalarna in en powerplay-rökare även mot Edmonton Oilers.

– James Neal slog ju en fantastisk passning bakom ryggen så jag hade i praktiken öppet mål. Då är det inte så svårt, säger ”Flipper” när vi träffar honom efteråt.

Må så vara.

Åtta mål på fyra raka matcher

Men med det målet slog han klubbrekord. Aldrig tidigare i Nashville Predators historia har en spelare gjort 8 mål på fyra raka matcher. Eftersom fullträffen också var den 24:e för säsongen gick han dessutom ikapp Rickard Rakell i toppen av den blågula målliga.

– Jag har såklart självförtroende nu. I höstas hade den där passningen ”Nealer” slog säkert hamnat fel. Nu satt den mitt på bladet. Det är vad som händer med självförtroende, man hittar rätt ytor hela tiden, fortsätter han.

Men vad är det som gör att du är en sån utpräglad målskytt? Svenska hockeystjärnor brukar i första hand vara playmakers, ju?

– Ja, det är ju bara att se på de som varit idoler genom åren. Daniel Alfredsson och Markus Näslund är  väl de enda renodlade målskyttarna. Alla andra, ”Foppa” och Sundin och Sedinarna och Bäckström...de har i första hand varit såna som stått för framspelningar. Dem har många sett upp till och tagit intryck av, gissar jag. 

Ja, så varför blev du målskytt då?

– Ah, det är så jäkla roligt att göra mål. Det var väl därför (brett flin).

Arvidsson tvåa i målligan

En annan som verkar tycka det är Viktor Arvidsson. Han gjorde det som skulle visa sig bli det matchavgörande målet mot Oilers – även han efter att ha tagit emot en bakom-ryggen-passning från James Neal – och det betyder att han, med sammanlagt 21 fullträffar, är tvåa i samma blågula målliga.

– Det funkar fint för vår kedja nu, vi kompletterar varandra bra. Jag försöker jobba fram puckar till de andra två, för Ryan Johansen är en storartad framspelare och Filip är avslutare av högsta klass. Det är kul, det går bra, säger han. 

Predators  övriga två svenskar, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm, bidrog  med varsin assist – och Oscar Klefbom hade två för Oilers.

ARTIKELN HANDLAR OM