Holmströms superform – bakom segern igen

avHans Abrahamsson, Henrik Lundgren

GÖTEBORG. Han slog igenom för två år sedan, men skador och dålig form har stoppat honom från nästa steg.

Nu är Axel Holmström starkare än någonsin, tack vare utbildning och matschema från fystränaren Stefan Thomson.

– Han har varit på mig om kost och träning, det börjar ge resultat ute på isen också, säger Skellefteås slutspelskung.

Foto: BILDBYRÅN

För två år sedan slog Axel Holmström igenom med dunder och brak, då han i framför allt slutspelet var outstanding. Framgången slog dock hårt, och fjolåret var inte alls lika succéfyllt. 

En anledning var formen han var i när han återvände efter semestern. 

– Någonstans glömde jag väl bort vad som är viktigt, det var väl mer att jag kanske tyckte att jag är lite bättre än vad man är. Man måste förstå att SHL är en sinnessjukt bra liga, säger han.

”Bara hoppa på tåget”

Den här säsongen gjorde två allvarliga knäskador att han bara hann göra 16 matcher i grundserien. Men Skellefteås mytomspunne fystränaren Stefan Thomson stöttade honom.

– Han sa att ”nu får du en chans. Du får nästan två somrar på dig att förbereda dig”. Det var bara att hoppa på tåget, han har lagt ner mycket tid på mig.

Har han varit tuff?

– Ja, han har varit på mig, så att jag sköter mat och träning korrekt. Vi har tagit fram scheman.

Känner du att poletten har trillat ner?

– Ja, jag ska inte stå här och säga att jag varit världens bästa på kost och fysträning tidigare. Det har varit roligare att vara ute på isen och spela hockey. Jag ska inte ljuga och säga att det varit min starka sida. Jag har kanske inte har haft kunskapen om det tidigare, men det blir roligare nu när man ser resultaten ute på isen. Jag känner mig lättare.

”Börjat gräva djupare”

Det har synts i slutspelet, där han gjorde två mål mot Frölunda i 3-2-segern, som en uppföljning till de 1+2 han hade i de två tidigare matcherna.

Har du gjort stora förändringar i kosten också?

– Framför allt har jag fått mer kunskap om vad som är bra att trycka i sig och vad som inte är det. Jag har väl haft en mer bred kunskap tidigare, godis, chips och dricka är inte bra att äta. Och mat ska du äta. Men sen har vi börjat gräva djupare, hur mycket protein behöver du, vad kolhydrater gör och alla såna saker. Det håller jag på med nu också, fastän jag är frisk och hel så följer jag ett matschema, baserat på min matlagningskunskap.

”Ett lärorikt år”

Det var mycket spekulationer inför förra säsongen att Skellefteå inte var helt nöjd med din fysiska status efter semestern. Vad kände du själv då?

– Vad ska jag säga? Den tiden är förbi, jag var 18 år och lite mer omogen än vad jag är nu. Jag såg inte lika viktigt på saker och ting som jag gör nu. Jag hade absolut kunnat göra en bättre sommar, det ska jag inte säga något om. Men det var inte så att jag inte tränade eller inte brydde mig om hockeyn. Men jag hade kunnat göra det bättre än jag gjorde då. 

Har det varit positivt med de här skadorna, på det sättet att du kunnat fokusera ännu hårdare på kost och fys?

– Ja, Thomson var som sagt framme direkt. Det vore inte respektfullt av mig att inte ge något tillbaka, när han lägger ner all den här tiden och kraften på mig en hel vinter, stöttar mig med scheman och allt vad det är. Det har varit ett lärorikt år, och även om det är tråkigt att vara vid sidan om så hoppas jag att det kommer något positivt ur det.