Home Sweet Homer

Tomas "Homer" Holmström med bucklan i Piteå

Foto: OLA AXMAN
Tomas Holmström med Stanley Cup-bucklan hemma i Piteå.

Världens mest åtråvärda pokal, NHL-hockeyns Stanley Cup, har äntligen landat i Sverige för att genomföra den längsta landsresan någonsin.

Första uppdraget: Stor fest med Tomas Holmström i Piteå.

– Det är helt fantastiskt att få ha bucklan här och kunna visa upp den för tusentals människor, säger en överlycklig Holmström.

Sent i torsdags kväll landade den eftertraktade Stanley Cup-bucklan i Piteå efter en resa på över ett dygn från hockeyns hemstad Toronto.

Först ut i raden av de nio Detroit-stjärnorna som ska få fira med pokalen är Tomas Holmström. Under ett helt dygn får han bestämma vilka som ska få äran att stifta bekantskap med Lord Stanleys trofé.

– Jag har bjudit in 400 släktingar och vänner som får komma hem till mig och kolla på bucklan, äta en bit mat och ta en öl, berättar Tomas när Sportbladet besöker firandet i hans hem i byn Hortlax drygt en mil söder om Piteå.

Perfekta förutsättningar

Och förutsättningarna kunde inte ha varit bättre. I 25 graders solsken strömmar gästerna in till den stora gården som dagen till ära pryds av Stanley Cup-flaggor och Detroit Red Wings-ballonger så långt ögat når.

– Det här är en stor dag för hela familjen Holmström. Det är helt otroligt att Tomas har lyckats vinna fyra gånger med Detroit, säger en märkbart rörd pappa Henrik Holmström.

Men firandet sträcker sig längre än till gården i Hortlax.

Redan under slutspelet i NHL flaggade Tomas Holmström för att han ville fira extra mycket med pokalen i år om de lyckades vinna. Han bad därför självaste lagkaptenen om hjälp.

– Jag sa till Lidström att, va fan, om vi vinner så vill jag ha pokalen torsdag, fredag eller lördag denna vecka, berättar Tomas.

Just denna veckar råkar vara samma som den stora stadsfestivalen Piteå dansar och ler äger rum.

Planerna var glasklara. Tomas skulle visa upp bucklan på scenen och ge sin hemstad ett stort tack för allt den har gjort för honom.

Och i går kväll strax efter tio stod stadens store hockeyson med Stanley Cup-pokalen på scenen och mottog jublet från tusentals människor.

– En underbar känsla. Det här kan man leva på länge, säger Tomas när han kliver av scenen för att fortsätta firandet tillsammans med familj och vänner.

Användes som dopfunt

Tidigare under dagen var bucklan än mer helig – den tjänstgjorde då som dopfunt under opet av Holmströms kusinbarn. Alva Felicia Sundström, född den sjätte juni i år, fick då sitt namn med hjälp av vatten ur den skålformade hockeybucklan. Något som uppmärksammats stort i amerikansk press.

För Stanley Cup själv är det läggdags.

I dag fortsätter den tio dagar långa rekordresan över Sverige. Då väntar lagkapten Lidström med öppna armar i Västerås.

Tobias Wixtröm

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL