Domarna bojkottar elitlagens turnering

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Hoppar av turnering i protest

I går valde elitseriedomaren Mikael Lindqvist och hans linjemän att hoppa av SCA-cupen.

De bojkottar turneringen för att de anser sig bli lurade på ersättning av arrangörsklubben Sundsvall.

– De har vårt fulla stöd, säger Elitdomarföreningens Fredrik Carlman.

Mikael Lindqvist skulle ha dömt tre matcher.
Foto: Bildbyrån
Mikael Lindqvist skulle ha dömt tre matcher.

I dag börjar SCA-cupen i Sundsvall och Timrå där förutom hemmaklubbarna även Brynäs och Modo medverkar.

Turneringen är ett viktigt avstamp inför elitseriesäsongen och det brukar vara folkfester vid matcherna.

Arrangörsklubb är allsvenska klubben Sundsvall Hockey.

”Går utanför avtal”

Men bara några timmar innan första nedsläpp i kväll har en schism mellan arrangörsklubben Sundsvall och elitserie­domarna uppstått.

Bråket gäller ersättningen till domarna.

I går klockan 18.00 valde huvuddomaren Mikael Lindqvist att bojkotta turneringen. Han skulle ha dömt tre matcher i cupen, Timrå–Modo i kväll, Timrå–Brynäs på fredag och lördagens match mellan Brynäs och Modo. Även linjemännen Robert Larsson, Anders Ahlström samt Per Sondell och

Robert Larsson har med sen varsel hoppat av SCA-cupen.

– Sundsvall Hockey har valt att gå utanför ett avtal som Ishockeyförbundet, Elitdomarföreningen och Hockeyligan har tecknat. Full elitserieersättning ska utgå även vid träningsmatcher. Men Sundsvall vill avlöna elitdomarna enligt en annan prislista där beloppen är sänkta med 25 procent, säger Fredrik Carlman, ordförande i Elitdomarföreningen.

”Synd om publiken”

Enligt Carlman ska elitseriedomare ha 6?100 kronor när de dömer elitserie­lag på försäsongen. Sundsvall hade planerat att avlöna Lindqvist med 4?575 kronor för kvällens match, en sänkning med nästan 1?600 kronor.

Carlman är mycket besviken på Sundsvall och allsvenska hockeyligan och anser att det är dumsnålt och avtalsbrott att sänka lönen till elit­domarna.

– Nu får de troligtvis en division 1-domare på matchen mellan Timrå och Modo och de andra matcherna där elitlag medverkar. Då sparar Sundsvall Hockey en komposit-klubba. Bara att gratulera. Men jag tycker synd om elitlagen och publiken som förväntar sig elitfunktionärer på isen, säger Carlman.

Publicerad: