Elitserien blöder

HOCKEY

Flera klubbar släpar efter med lönerna: ”Inga bra signaler”

Foto: Ekonomisk kris i elitserien En fjärdedel av elitserieklubbarna släpar efter med spelarlönerna. Joel Lundqvists Frölunda är en av dem som har haft problem.

Elitserien är i ekonomisk kris.

Sportbladet kan avslöja att en fjärdedel av klubbarna släpar efter med spelarlöner.

– Det är inga bra signaler, säger spelarfacket Sicos sekreterare Hans Lodin.

Elitserieklubbarnas ekonomi blir allt sämre, mycket beroende på vikande publiksiffror och att lagen tvingas värva dyrt för att hänga kvar.

– Elitserien omsatte för två år sedan 1,3 miljarder kronor och i fjol 1,4 miljarder. För två år sedan gick vi back 25 miljoner kronor och förra året 21 miljoner. Det är inget lysande företag, säger Brynäs ordförande Hans-Göran Karlsson.

”Det är allvarligt”

Vissa klubbar brottas med ekonomin och tvingas ta kommunala paniklån. Några har publikkris och skänker bort gratisbiljetter för att fylla arenorna. Och en fjärdedel av klubbarna ligger efter med inbetalning av pensionsdelen i spelarnas löner.

– Klubbarna betalar inte in spelarnas lön i rätt tid och jag tycker det är allvarligt. Spelarnas pensionspengar är att betrakta som lön, säger spelarfacket Sicos sekreterare Hans Lodin.

– Den här tiden på året borde klubbarna ha god likviditet till skillnad från juli och augusti.

”Alla har problem”

Lodin vill inte berätta vilka klubbar det handlar om, men Sportbladet kan avslöja att det handlar om Timrå, Södertälje och Frölunda. Södertälje förnekar uppgifterna. Frölunda låg efter med förra månadens utbetalning, men har nu åtgärdat det.

– Elitserien blöder mycket. Man hör om klubbar som lånar av kommuner och arenabolag, som hittar lösningar för att överleva. Det är inte bra, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Problemet är utbrett, även om flera klubbar vill hålla skenet uppe.

– Visst, det finns vissa klubbar, till exempel Skellefteå, som har låga kostnader. Men alla klubbar har problem ekonomiskt, mer eller mindre, säger Mats Ahdrian.

– Det är en allvarlig signal att elitserien är så vikande

i ekonomin och att så många klubbar har problem med sin likviditet.

”Grym affärsrisk”

En bidragande faktor är att smällen för att åka ur elitserien är så kännbar att klubbarna drar på sig extrakostnader genom att värva dyrt.

– Det är en grym affärsrisk i dag. Det kan mellan tummen och pekfingret kosta 40–50 miljoner kronor att åka ur. Klart som tusan att man är livrädd för det, säger Hans-Göran Karlsson som menar att klubbarna måste bli bättre på att samarbeta.

– Vilken målbild ska vi ha inom svensk hockey? Vi har inte samma målbild i dag. Några vill hitåt och några vill ditåt. Det är inte trovärdigt.

ARTIKELN HANDLAR OM