'Nyllet' planerar NHL-comeback

HOCKEY

”Jag fick ett bra besked vid senaste läkarundersökningen”

NEW YORK. Han har inte spelat en match sedan han fick nacken söndertacklad i oktober och det är fortfarande oklart om hans kropp tål mer elitidrott.

Men Michael Nylander vägrar ge upp.

– Jag tycker så väldigt mycket om ishockey och får jag bara ett positivt besked vid en slutgiltig läkarundersökning i vår satsar jag definitivt på att komma tillbaka i NHL, säger den 38-årige veteranen till Sportbladet.

Det var i slutet av oktober förra året Michael Nylander – en av Sveriges mesta NHL-spelare, med en karriär som sträcker sig över 19 år – åkte på den fula smällen som fick omvärlden att hålla andan.

Under en match med AHL-laget Rochester, dit han lånades ut när Washington Capitals inte längre tyckte att det fanns plats för honom i truppen, tacklades han in i ryggen av Grand Rapids Brendan Smith, for med huvudet rakt in i sargen och blev liggande på isen.

Det visade sig att den 38-årige svensken fått frakturer på flera nackkotor och han opererades strax därpå; tack och med lyckat resultat. Läkarna kunde konstatera att han med all sannolikhet kommer klara sig utan bestående men.

Rehabar i Chicago

Sedan dess har ”Nyllet” dock fått ägna sig åt vila och rehabilitering hemma i Chicago, där han har kvar ett hus sedan sin tid i Blackhawks i början av 2000-talet.

– Det har inte gjort ont och jag har inte haft några allvarligare besvär, men det är väldigt känsligt med nacken så man får ta det väldigt försiktigt och inte hålla på med för mycket fysisk aktivitet, berättar han.

Hockey har med andra ord varit uteslutet.

– Ja, jag får inte utsättas för någon intensivare fysisk kontakt så det går inte att träna med något lag. Men jag har åkt lite skridskor på egen hand och så har hjälpt till som tränare i mina söners pojklag och fått köra lite med dem. Det har varit kul, jag har aldrig tidigare haft så mycket tid med grabbarna.

Planerar NHL-comeback

Men pucktrillaren från Huddinge hoppas såsmåningom att få smaka på allvaret igen.

– Jag fick ett bra besked vid senaste läkarundersökningen  i februari. Det läker som det ska och min kropp verkar reagera positivt på de ingrepp som gjorts. I maj-juni ska de göra en slutgiltig undersökning, då vet vi bestämt om jag blir helt återställd eller inte. Jag har förstås förhoppningar om att det ska bra, jag vill fortsätta spela, säger han.

Och inte var som helst.

Nylander, vars kontrakt med Washington slutligen går ut i sommar, planerar comeback i NHL.

– Jag tycker så väldigt mycket om att spela hockey och jag vill göra det på såg hög nivå som möjligt. Då är det NHL som gäller. Och får jag bara igång trycket i skridskoåkningen igen ska det kunna gå. Resten av mitt spel finns nog kvar, säger han.

– Elitserien? Jag utesluter ingenting. Men vi får se, får jag önskat besked vid den där sista läkarundersökningen ska jag börja köra hårt i sommar och det är som sagt i första hand NHL jag siktar på.

Trots allt han varit med om det senaste året, som inkluderat de utfrysning i Capitals, påtvingat farmarlagsspel och den otäcka skadan, låter ”Nyllet” påfallande positiv,..

– Alltså, det har ju varit ett skitår på många sätt, men med tanke på hur illa det här kunde gått får jag ändå vara glad. Jag hade tur mitt i alltihop, jag vet att jag kommer att kunna leva normalt oavsett om jag kan spela hockey eller inte.  Så ja, man får försöka se det positiva i saker och ting.

Och ger upp, det gör han inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL