Supertekniken bara FBK & Växjö använder

HOCKEY

KARLSTAD. SHL-jumbon krossades med 6-0.

Färjestads offensiv är bäst i hela SHL - och en anledning till det stavas supermodernt kamerasystem som serverar avancerad statistik.

– Den här tekniken är jätteviktig för oss, säger Maciej Szwoch, målvaktstränare i Färjestad.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYR ÅN

Färjestad körde över Karlskrona med 6-0 i söndagens returmöte. FBK spelar den frejdigaste och målfarligaste hockeyn på länge. Man har möblerat om såväl i organisationen som i grundspelet. Men det är inte den enda anledningen till den pånyttfödda – och publikvänliga – anfallshockeyn.

Används av FBK och Växjö

Inför den här säsongen installerade man ett modernt kamerasystem med framtidens hockeyteknik. Det gör att FBK, efter varje match, får en lagsammanfattning med avancerad statistik. I SHL är det bara Färjestad och Växjö som använder sig av denna avancerade kamerateknik.

– Vi kallar det för "Iceberg" som också företaget heter. Inför varje match sätter jag upp kamerorna så att de är riktade mot varje zon. Sedan spelas hela matchen in och det loggas väldigt mycket information om matchen och om varje spelare. Vi kan få information om vem som tacklar, hur man passar, hur man ofta man tappar puck, vem som kan skapa potentiella assists, hur vi tar oss in och ut ur zon. Ja, du hör. Vi kan få all statistik som man kan tänka sig, säger Maciej Szwoch, målvaktstränare i Färjestad.

KHK krossades med 6-0 och FBK är SHL:s bästa lag rent offensivt enligt statistik. Kan man dra någon koppling till det och ert avancerade kamerasystem?

– Det kan man definitivt göra. Vi kan ju se när och varför vi är framgångsrika i offensiven och när vi inte är det. Vi kan se vem som bidrar i det offensiva spelet och vad som är orsaken till det. 

”Offensivt mindset”

Varför gör FBK mycket mål under årets säsong?

– Det beror delvis på att vi har ett offensivt mindset. Vi är duktiga på att hitta kreativa lösningar i pressade lägen och vi har många som är beredda att betala priset. En sak vi exempelvis kan ta fram statistik på, tack vare vårt kamerasystem, är sannolikheten att det blir mål. Har man tillgång till den faktan så kan man börja spela folk i vissa matchsituationer, som när man vet att det finns en spelare som är duktig på att driva upp sannolikheten för mål, säger Maciej Szwoch och fortsätter:

– Den här tekniken är jätteviktig för oss som ett lag. Den ger oss en kall bild av vad som faktiskt händer där ute på isen. Vi har fem parametrar som vi jobbar efter och dessa utvärderar vi efter varje match. Där kan vi se trender, både kortsiktiga och långsiktiga. 

Detta var FBK:s fjärde raka seger mot KHK under denna säsong. Blekingelaget har bara tagit en seger på åtta matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM