”Jag och ’Nick’ har det roligast av alla”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ovetjkin till Sportbladet om hemligheten bakom NHL:s hetaste duo

PHILADELPHIA. De blev inspirerade när de gick på basket tillsammans och såg hur NBA-stjärnorna gjorde i lyckliga ögonblick.

Så nu firar även kompisarna Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström varje seger med ett gemensamt hopp – och en höftbump.

– Vi har väldigt roligt ihop. Det är därför det går så bra för oss, förklarar ”Ovie” när Sportbladet träffar NHL:s båda poängkungar.

NHL-säsongen har inte pågått i mer än en vecka och blott tre omgångar är avklarade. Men redan nu verkar det mer eller mindre givet att radarparet Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström går mot ett helt sensationellt år.

Gemensam humor

”Ovie” ligger etta i poängligan med fem mål och fyra assist – och ”Bäckis” tvåa med åtta assist. Som om det inte vore nog ligger den tredje länken i Washingtons superkedja, Alexander Semin, trea med fyra mål och tre assist.

Förklaring?

Ja, enligt herrarna själva avslöjas hemligheten i bilden här intill – den på vilken bästa kompisarna gör sin höftbump.

Den glädje som syns där, det kamratskap och den gemensamma humor ett sådant shownummer rymmer, är själva grundsatsen i Washington Capitals succé på senare år.

– Man måste ha roligt för att kunna prestera och det har vi verkligen, säger superstjärnan Alexander Ovetjkin och fyrar av sitt patenterade, halvt tandlösa och oemotståndliga flin när vi träffar honom i omklädningsrummet inför gårdagens 5–6-förlust mot svurna fienden Flyers i Wachovia Center i Philadelphia.

”Gillar att umgås”

– Hela vårt laget bygger på den idén. Det är mycket skratt och leenden här. Men visst, jag och ”Nick” har kanske allra roligast. Vi trivs väldigt bra ihop, både när vi spelar och när vi gör annat.

Den bilden bekräftas av ”Bäckis”.

– Jo, det är bra stämning i hela laget men just vi två har kommit varandra rätt nära. Vi gillar att umgås och har en hel del gemensamma intressen.

Basket, till exempel.

Och det var alltså under en NBA-match hemma i Verizon Center, där även Washington Wizards huserar, duon hittade sin segergest.

– Vi såg att några av killarna gjorde den grejen ibland och tyckte väl att det såg lite coolt ut. Så vi tog efter. Fast det är bara när vi vinner vi gör den, efter slutsignalen.

”Löjlar oss”

När polarna är inne på mål framåt – vilket ju är nästan jämnt – blir det mer allmän kalabalik.

– Ja, då vetifan vad vi gör. Vi bara löjlar oss, säger Nicklas med ett snett leende.

Well, Washingtons vilda – och omdebatterade – måljubel är väl bara ytterligare ett uttryck för den fruktsamma glädjen i truppen.

– Fast att det går så bra nu handlar även om att vi börjar känna vara varandra väldigt bra på isen, påpekar ”Bäckis”.

”Fantastisk center”

– Vi i vår kedja har i princip spelat ihop i tre säsonger nu. Då kommer vissa saker liksom av sig själv. Sen är de inblandade hyggligt begåvade också, om man säger så.

Det vill de dock inte tala så mycket om – såvida man inte ber den ene kommentera den andre. Då blir de desto mer pratglada.

– Åh, säger Ovetjkin och lyser upp igen, ”Nick” var en bra center redan förut. Nu är han en fantastisk center. Jag tror inte alla riktigt förstått hur bra han är. Och så får det fortsätta. Det är bra när motståndarna inte fattar, ha ha.

”Bäckis” beskrivning av ”Ovie” är inte mindre lyrisk.

– Han kan göra osannolika saker. Men vi i laget blir inte överraskade längre. Vi ser honom varje dag och vet att han är fantastisk.

Frågan är hur långt kamratandan, glädjen och talangen leder.

Siktar på Stanley Cup

Det glunkas på sina håll redan om att Caps är predestinerat att vinna Stanley Cup i vår,

– He he, det kanske är att ta i. Ett av skälen till att vi börjat så bra i år är att vi var trötta på de tröga starter haft de föregående säsongerna. Förra året var vi bara för slöa. Det bestämde vi oss för att ändra på. Fast ... visst, vi siktar ju på att gå så långt som möjligt. Vi vill inte att det ska sluta så tidigt som ifjol, menar Bäckström.

Hans ryske vän är inne på samma linje.

– Jag har tränat extra hårt i sommar och lagt på mig ytterligare några kilon. Och det har jag gjort för att vinna. Jag är hungrig, säger Ovetjkin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN