Kanske slutspel för Luleå – säkert kval för Malmö

HOCKEY

"Vi tar dumma utvisningar"

Luleå vann med 4–2 (1–1, 1–2, 0–1) borta mot Malmö, som får hålla spelet i trim inför kvalet för ett nytt elitseriekontrakt.

– Förmågan att sätta dit pucken saknas, vi tar dumma utvisningar och det har att göra med nivån på det individuella kunnandet och smartness, sade tränaren Dan Hobér.

Efter två matcher i rad med poängplockning trodde Hobér på tre mot Luleå.

– Vi spelade bra mot Modo senast och visst hoppades jag att vi skulle få utdelning nu också.

Men det blev alltså noll poäng, sedan Malmö kvitterat Luleås ledning två gånger. Men sedan orkade inte laget med den uppförsbacke som Miska Kangasniemi bidrog till med en onödig utvisning.

Matchen var flängig och nervig, och Malmöbacken blev stressad och flyttade avsiktligt målburen i samma ögonblick som Pasi Nurminen stoppade pucken.

Kangasniemi utvisades, och Luleås Tomas Holmström satte 3–2 efter bara fyra sekunder i spel fem mot fyra.

– Trean var viktig. Malmö har flera kreativa anfallare men de kanske spelar pucken för mycket och skjuter för lite. I varje fall så var mina spelare aggressiva och jobbade bra för varandra. Ett mått på det var att vi bara släppte till 14 skott, sade Luleås tränaren Mikael Andersson.

Malmö sattes under press från början, men kontrade och hade en stolpträff före Luleås 1–0. Även det målet kom i spel fem mot fyra sedan David Petrasek förivrat sig och åkte ut för en tripping.

Peter Hammarström kvitterade till 1–1 för Malmö, pucken gick i mål via Luleås Johan Fransson.

Roger Åkerström gjorde 2–1 sekunder efter att Malmös åter hamnat under press på grund av en utvisning.

Repliken till 2–2 (Markus Matthiasson) för Malmö kom snabbt. I mellanperioden lyfte Malmö och satte Luleå under press. Men slarvade, tappade pucken och sedan hade Tomas Holmström gjort 3–2.

I den sista perioden tryckte Malmö på igen, Peter Andersson lurade ner Emmanuel Fernandez men sköt i stolpen.

Luleås målvakt var annars säker.

– Det är en erfaren kille som betyder mycket psykologiskt för vårt försvar. Och det är därifrån man bygger spelet, sade Mikael Andersson.

Blir det då slutspel för Luleå?

– Vi har den målsättningen. Även om vi inte har den ekonomi och spelarmaterial som de givna sex, sju slutspelslagen har. Därför ligger vi i tabellen där vi ligger just nu.

Sportbladet -TT

ARTIKELN HANDLAR OM