SALMING: SLUTA NU

HOCKEY

Efter skadan – nu vill Salming att Foppa tänker om: Det finns ett liv efter hockeyn

Peter Forsbergs karriär har kantats av skador och operationer.

Nu tycker till och med hans vänner och kollegor att det får vara nog.

– Han borde lägga av. Man får aldrig glömma att det kommer ett liv efter ishockeyn också, säger Börje Salming till Sportbladet.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Dags att sluta Börje Salming tycker att det är dags för Foppa att lägga skridskrona på hyllan. ”Han är inte 20 år längre”, säger han.

Sportbladet har ringt runt till före detta svenska idrottsstjärnor och alla vittnar om samma sak: elitidrott är inte hälsosamt.

Peter Forsbergs sjukhusjournal är redan som en tjockare roman och i sommar ska han dessutom genomgå två komplicerade vristoperationer – med minst ett halvårs konvalescens.

– Jag beundrar honom för att han fortfarande orkar, men jag hoppas att han även tänker på livet efter karriären, säger Börje Salming.

Han har själv haft otaliga skador genom åren och nu får han betala ett högt pris för sin långa idrottskarriär.

Inget mer att bevisa

– Jag dras med en hel del skavanker, jag har ont lite här och där. Samtidigt har jag haft det jäkligt roligt på resan. Det är alltid svårt att säga om det var värt det eller inte, men jo, jag tror det.

Börje Salming anser att Peter Forsberg inte har någonting mer att bevisa på en svensk eller internationell ishockeyrink.

– Visst, han kanske blir hyfsat återställd efter det här, men vad händer nästa gång? Varje operation tär på krafterna och man blir mer och mer skadebenägen, säger Börje Salming.

Och fortsätter:

– Jag är inte mannen att säga vad han ska göra, det där måste han givetvis bestämma alldeles själv. Men jag tycker att han borde lägga av nu. Det räcker.

”Han är inte 20 år”

Går vristoperationerna bra kommer Peter Forsberg att kunna vara på isen igen i januari – tror läkarna – men det finns inga garantier för att han ska bli fullt återställd.

– Han är inte 20 år längre och det tycker jag att man ska komma ihåg. Läkköttet blir sämre med åren och jag är tveksam till att han kan spela på samma nivå som tidigare, säger förre landslagsspelaren i fotboll Ralf Edström.

En annan stjärna som fått betala ett högt pris för sitt idrottande är höjdhopparen Patrik Sjöberg.

Dagligen påminns han av sina skador.

– Jag kan till exempel inte springa en meter. Nu gör det inte så mycket, eftersom jag inte gillar att springa, men jag säger det för att folk ska förstå, säger Patrik Sjöberg.

– Kroppen är slut, helt enkelt. Jag får leva med smärtorna i resten av mitt liv, tillägger han.

Svenska idrottsstjärnor om sina skador och Foppas operation

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL