Frölundas målexplosion

HOCKEY

Mästarna gjorde tvåsiffrigt borta mot Södertälje

Foto: UTKLASSNING Frölunda hade stor lekstuga borta mot Södertälje. Här jublas det efter 0-4-målet.

Södertälje fick en mardrömsstart i nya Axa Sports Center och föll med 1-11 mot Frölunda.

Invigningsfesten kom av sig redan i första perioden efter 0-4 i baken.

Däremot hade Johnny Oduya anledning att fira, efter att ha gjort två mål på sin 24-årsdag.

Förra säsongen gjorde han två mål på 49 matcher för Djurgården i grundserien. I matchen mot Södertälje tangerade Oduya fjolårets målfacit i den första perioden. Först slog han in Frölundas ledningsmål efter 1.34 efter skott från blå. Hans andra mål efter 14.22 påminde lite om det första, då han i numerärt överläge sköt Frölundas 4-0-mål.

- Det första var mest flyt, medan det andra kom efter mycket bra förarbete framför Stana. Det var bara att skjuta, sade Oduya.

Frölunda ledde med 4-0 efter första perioden och i andra perioden hade Magnus Lindquist ersatt Rastisalav Stana i Södertälje-kassen.

Men inte heller Lindquist fick någon bra start, utan släppte in 5-0 redan efter 3.44. Hemmalaget visade bättre inställning i andra och lyckades därefter reducera till 1-5 genom Jan Huokko.

Behöll fokus

- Det var viktigt att inte tappa fokus i det läget, Södertälje är ett tungt lag att möta och de fortsätter alltid att jobba, sade Oduya.

Frölunda hade aldrig några problem med att hålla koncentrationen. Inför slutperioden hade göteborgarna ökat på till 6-1 genom Magnus Kahnberg, som också blev tvåmålsskytt. När Ronnie Sundin sedan gjorde 7-1 efter 30 sekunder i tredje perioden gick luften helt ur Södertälje-spelarna.

Även stora delar av publiken tappade sugen och lämnade arenan vartefter. Lagmaskinen Frölunda fortsatte att jobba vidare och med nio sekunder kvar av matchen fastställde Martin Plüss slutresultatet.

- Siffrorna var kanske lite i överkant men vi spelade bra och var aggressiva hela matchen, sammanfattade Oduya, som fick beröm av tränaren Stephan Lundh.

SSK knockat som 1984

- Det är svårt att framhålla någon särskild efter en sådan här match, men det är kul för Johnny att få visa för allmänheten att han är en riktigt bra ishockeyspelare, sade Lundh.

Senast SSK åkte på en lika stor förlust var mot AIK 1984, också då 1-11.

- Det var en kollektiv kollaps och vi kom snett in i matchen från början. Det finns ingenting som jag kan vara nöjd med efter det här, sade SSK-tränaren Ulf Taavola.

Jenny Danielsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM