Milstolpe för Brian Leetch – gjorde sin 1000:e NHL-poäng

HOCKEY

Backlegendarernas kväll i NHL

Det var backlegendarernas kväll i NHL i går.

Brian Leetch gjorde sitt tusende poäng i karriären.

Och Paul Coffey fick sin tröja upphängd i taket i Edmonton.

Foto: 1000 poäng Nu tillhör Brian Leetch de verkligt stora backarna i NHL-historien.

Ettusen poäng i NHL är en verklig milstolpe. 69 spelare har visserligen klarat det, bland dom Mats Sundin, men endast sju är backar.

Leetch, mest känd från åren i New York Rangers, gjorde ett mål och ett assist när hans Boston Bruins förlorade mot Montreal med 3–4.

– Hoppas bara att ingen kommer ihåg att jag var inne på isen på alla Montreals mål, för det var en besvikelse, sa 37-årige Leetch.

17 säsonger i Rangers

Leetch gjorde sjutton säsonger i Rangers där han ansågs som en av ligans allra främsta spelare, innan han hamnade i Toronto inför slutspelet 2004. När han stod utan kontrakt inför årets säsong valde han att återvända hem till Boston. Leetch är född och uppväxt i New England och spelade hockey på Boston College.

En annan som kom hem i går var Paul Coffey. Den skridskoskicklige backen fick sin tröja nummer 7 upphängd i taket i Rexall Center i Edmonton – lämpligt nog när gamle vapendragaren Wayne Gretzky var på besök med sitt Phoenix.

Vann tre Stanley Cup

44-årige Coffey vann tre Stanley Cup med Oilers på 80-talet och har även vunnit med Pittsburgh. Han har vunnit Norris Trophy som NHL:s bäste back tre gånger.

Han ligger tia i NHL:s poängliga genom tiderna trots att han är back.

– Jag kommer alltid att se mig själv som en Oiler och Edmonton som mitt hem sa en tårögd Coffey under ceremonin före matchen.

Det här var första gången som Wayne Gretzky återvände till Edmonton som coach för Phoenix, och han var ofin nog att vinna matchen med 4–3 efter förlängning.

NHL-backar över 1000 poäng

Patrik Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL