"Viktigt att de lag som går upp är väl rustade”

HOCKEY

SHL:s vd Jörgen Lindgren om de kontroversiella förslagen: Slopad kvalserie Ge Malmö & Djurgården ”wild card”

1 av 2 | Foto: HÅRT KRITISERADJörgen Lindgren fick ta emot mycket kritik i går när vetskapen om SHL:s nya förslag avslöjades.

SHL:s kontroversiella förändringsförslag väcker starka reaktioner.

Men vd:n Jörgen Lindgren tycker att debatten är sned­vriden.

– Vi har aldrig pratat om att stänga ligan. De här förslagen handlar om en långsiktig hållbarhet för svensk ishockey, säger han.

Under gårdagens hockeyallsvenska omgång vecklades stora banderoller upp på flera arenor i protest mot SHL:s kontroversiella förslag att skrota kvalserien.

SHL har sedan i somras jobbat med att ta fram en bruttolista med förslag på hur svensk hockey kan förändras och utvecklas. Den läckte ut i går i Expressen och framförallt tre punkter rör upp känslor bland de allsvenska klubbarna:

Förslaget om att slopa kvalserien.

Förslaget om så kallade ”wild cards”.

Förslaget om skarpare ekonomiska krav.

Sportbladet slog sig ner med SHL:s vd Jörgen Lindgren och lät honom svara på kritiken.

”Omvärlden förändras”

– Just nu är det en snedvriden debatt. Röster höjs mot att vi ska stänga ligan, men vi har aldrig föreslagit att stänga ligan. Däremot har vi sagt att vi vill titta på alternativa förslag på en upp- och nedflyttningsserie.

Varför är det så viktigt?

– Vi ser att omvärlden förändras. KHL växer, hockeykartan håller på att ritas om. Förutsättningarna som såg ut på ett visst sätt för ett antal år sedan har förändrats.

Rent krasst ser det ut som att ni vill få upp Djurgården och Malmö?

– Ja, och det är någonstans där diskussionen skevar. För då riktas debatten mot wild card-frågan, men bakgrunden till att förslaget ens tas fram är för att vi behöver förändra och stärka upp svensk hockey. Naturligtvis vår egen liga (SHL) eftersom det är den vi ansvarar för, men vi vill värna om alla föreningar och ta ansvar för svensk hockey. Det är viktigt att de lag som går upp är väl rustade.

Hur ska BIK Karlskoga kunna mäta sig mot Djurgården?

– Det är det här som är kontroversiellt om man pratar wild card. Kärnfrågan är att de lag som går upp ska vara förberedda vad gäller det ekonomiska, det organisationsmässiga och det lagmässiga. Alltså fler parametrar än de rent sportsliga. Det är kontroversiellt, jag vet, men det handlar om att skapa en hållbarhet i svensk hockey.

Förstår du att folk är förbannade?

– Vi får ju kritik när vi inte gör något. Nu vill vi göra något och då får vi kritik. Då lever vi i alla fall upp till vårt kärnvärde: att skapa känslor.

”Finns olika synsätt”

Uppenbarligen finns det även ett motstånd från SIF?

– Absolut finns det olika synsätt, men jag tycker att vi har haft bra samtal med dem. Vårt avtal går ut den sista april och för oss är det viktigt att få ett nytt i god tid.

Kan det bli aktuellt att bryta er ur annars?

– I grund och botten vill vi få till ett avtal. Jag är övertygad om att de förslag vi lagt fram skulle stärka svensk hockey. Vad gäller frågan du ställer … där finns ingen anledning att diskutera det nu. Vi känner att vi lämnat ifrån oss ett bra förslag, och vad det kokar ner i, det får vi se.

Enkät: SPELARE & FANS OM FÖRSLAGEN

ARTIKELN HANDLAR OM