Leksands första ”hemmatrea”

Publicerad 2013-10-18

Vann nykomlingsmötet

Seger med 4–1 mot Örebro och säsongens första trepoängare på hemmaplan.

Gissa om det blev ett stort jubel i Leksand på fredagskvällen.

Gladast av alla var forwarden Mikael Johansson som fick i gång sitt målskytte genom göra matchens två avgörande mål.

Leksandfansen och Jacob de la Rose fick äntligen fira tre poäng på hemmais.

Inför den här säsongen kom Mikael Johansson till Leksand från Färjestad. Han var tänkt bli en av ishockeylagets viktigaste forwards och en motor i målskyttet. Men inför matchen mot Örebro hade han bara gjort två mål, även om hans spel varit acceptabelt.

– Jag är visserligen ingen utpräglad målskytt, utan en passningsläggare. Men bara två mål inför den här matchen var för lite, säger Johansson, som därför var riktigt glad efter matchen där han gjorde både 2–0 och 3–0 som dessutom var avgörande för utgången.

"Perfekt för självförtroendet"

– Det är naturligtvis perfekt för mitt självförtroende. Men det viktigaste var att vi äntligen tog tre poäng på hemmaplan, säger Mikael Johansson och syftar på det faktum att Leksand är hittills det sämsta hemmalaget i SHL.

Inför den här matchen hade Leksand bara tagit fyra av sina 18 poäng på hemmaplan. Laget har många gånger spelat ängsligt och komplicerat. Nu var det mer självförtroende, pondus och framför allt ett enklare spel som blev matchvinnande.

– Vi har pratat mycket om att lugna ner oss och inte göra det så svårt för oss på isen. Därför är jag glad över att vi äntligen tog tre poäng hemma och kunde fixa en trevlig helg åt vår publik, säger Johansson.

Fram till nu har Leksand också haft problem med flera forwards som inte alls hållit klassen. Det har faktiskt varit backarna som stått för det bästa offensiva spelet. Nu var det annorlunda. Förutom Mikael Johansson klev spelare som Jacob de la Rose och Johan Ryno fram och förbättrade sin skrala målkvot.

"Måste bli bättre"

– Det är naturligtvis roligt, men ärligt talat så räcker det inte. Vår kedja i förstafemman med Jens Bergenström, Fabian Brunnström och jag själv måste bli bättre och verkligen uppfylla förväntningarna på att vi ska leda laget. Det har vi inte lyckats med, men det kommer, säger Mikael Johansson.

Örebro, då? Jo, de bjöd upp till kamp. Men Örebrospelarna var alltför svaga i avslutningarna. När de dessutom ställdes mot målvakten Oscar Alsenfelt, som gjorde en ny bra match mot Örebro, så var det inget snack om saken.

Den här kvällen var Leksand vinnare – hemma.

Tränarna om matchen:

Patrik Ross, Örebro:

– Som helhet var det här vår blekaste insats såhär långt.

– Det var nog ingen jätteunderhållande match. Vi kom inte alls upp i nivå och var inte värda någon poäng i dag.

– Det kanske är dags att sluta läsa tabellen och ta emot ryggdunkar. I stället måste vi landa och spela vårat spel varje match.

Andreas Appelgren, Leksand:

– Vi var revanschsugna efter en mindre bra insats i Stockholm. I dag visade vi att vi har ett snabbt och bra spel i oss, men jag vet att vi kan ännu bättre.

– Jätteviktigt att få ta tre poäng framför hemmapubliken. Det blir en trevlig fredagskväll för alla som stöttat och hejat på oss.

Anders Hansson/TT

Följ ämnen i artikeln