Så styrs Skellefteås segermaskin

Av: 

Ha Ab

Här är ledarstaben som ska fixa en guldrepris: ”Analyserar blixtsnabbt”

SKELLEFTEÅ. Här är super­staben som leder Sveriges bästa lag.

Sportbladet har kart­lagt hur vinstmaskinen Skellefteå AIK styrs under matcherna.

– De ger oss väldigt bra förutsättningar att prestera maximalt, säger centern Erik Forssell.

Skellefteå AIK körde över Färjestad i den första finalen och är på väg mot sitt andra raka SM-guld. Bakom Sveriges just nu bästa lag finns en ledarstab som jobbat tillsammans under många år.

– Vi är en organisation som pratar mycket. Vi håller inte alltid med varandra, men vi är hela tiden i diskussion och har en öppen dialog, säger general manager Lars Johansson.

Sportbladet har tittat närmare på vilka roller de har och hur de agerar under matcherna för att få ut maximalt av laget. Störst ansvar har givetvis ledarkvartetten med Hans Wallson, Bert Robertsson, Stefan Klockare och Krister Holm.

”Tar hjälp av video”

Men de får också råd och tips från Lars Johansson och hans bollplank och rådgivare Micael Engström.

Lars Johansson följer matcherna från läktarplats där han flitigt antecknar i sitt svarta anteckningsblock.

– Jag skriver ner saker jag ser och reflekterar över. ­Exempelvis spelvändningar eller hur Färjestad rör sig i vissa situationer. Ibland går det så fort att man måste ta hjälp av video. Hur vissa spelare i vårt lag agerar kan jag också skriva ner. ”Tänk på det där, prata med honom om det där” och så vidare.

– Men min roll är liten. Jag säger vad jag tycker och vad jag ser. Sedan är det upp till tränarna att plocka upp vad de vill.

I periodpauserna är det full aktivitet i tränarrummet. De tre coacherna är där och från läktarplats ­ansluter målvaktstränaren och videocoachen Krister Holm samt general manager Lars Johansson. Detaljer i spelet analyseras, både muntligt och via videoklipp som Holm har med sig.

– Vi försöker analysera blixtsnabbt och sedan gå igenom klipp som vi kan ta upp med laget för att hjälpa spelarna. Det är inte direkt någon fikaklubb i periodpauserna, säger Hans Wallson.

Wallson för samtalen

När de har bestämt vilka detaljer som ska lyftas fram till spelarna är det huvudtränare Wallson som sköter snacket i omklädningsrummet.

När Wallson tog över ­efter sparkade Anders Forsberg fanns det frågetecken kring vem som egentligen hade huvudansvaret. Men i Skellefteå har det aldrig varit någon fråga.

– Mitt jobb är att ha sista ordet. Vi kan inte ha någon polsk riksdag i båset, det funkar inte. Det går blixtsnabbt även i båset, då måste det vara ordning och ­reda, säger Wallson.

Samtidigt poängterar ­både Wallson och Lars ­Johansson att även spelarna är involverad i spelsystem och taktiska förändringar:

– De har också idéer och tankar runt hur vi ska göra och är lika delaktiga. Det händer att de har andra synpunkter eller att vi rådfrågar dem, säger Johansson.

Vilka spelare pratar mest i omklädningsrummet?

– Det är många, men mest de äldre, etablerad. Jimmie Ericsson är en. ­Joakim Lindström, Belle­mare och även Bud (Holloway).

SUPERSTABEN

Lars Johansson, 43, general manager

Högst sportsligt ansvarig och har, sedan han gick från sportchef till general manager, knutits ännu närmare laget. Har en bakgrund som tränare och har en bred kunskap när det gäller det taktiska och hur laget ska uppträda. Matcherna följer Johansson från läktarplats där han ofta antecknar detaljer i sin svarta anteckningsbok. I periodpauserna går han ner i tränarrummet och är med på mötet där eventuella förändringar diskuteras.

Krister Holm, 41, målvaktstränare & videocoach

Sitter på pressläktaren under matcherna och det är han som sköter videoprogrammet och ”taggar” vissa spel­sekvenser som uppspel och spelvändningar. Situationer som tränarna vill titta närmare på i periodpauserna. Holm går alltid ner till tränarrummet i periodpauserna med sin dator. Han kan även komma med tips på detaljer, inte minst när det handlar om motståndarnas målvakt.

Micael Engström, 44, bollplank & rådgivare

Fungerar som ett bollplank åt Lars Johansson och de två har tät kontakt under matcherna. Engström är på plats vid de flesta hemmamatcherna och sitter oftast i anslutning till press­läktaren. Under bortamatcherna har Johansson kontakt med Engström via telefon. Lars ­Johansson har tidigare sagt att en stor anledning till att han tackade ja till sportchefsjobbet var att Engström skulle finnas med som rådgivare och bollplank.

Hans Wallson, 47, huvudtränare

Är den som har det yttersta ansvaret under match. När det är skarpt läge är det Wallsons röst som väger tyngst och det är han som fattar de avgörande besluten. Wallsons ansvarsområde i båset är att coacha forwards och han bestämmer även vilka som ska spela när det är power play. Wallson sköter även snacket före match och i periodpauserna samt vid timeout.

Stefan Klockare, 41, assisterande tränare

Har lite av en fri roll i båset. Klockares huvud­ansvar är att jobba individuellt med spelarna – både backar och forwards – och komma med feed back och påpeka små detaljer som spelarna gör bra eller kan göra bättre. Han stöttar både ­Wallson och Robertsson i deras arbete. En lugn person som många lyssnar till och som kan lugna ner när känslorna blir för heta.

Bert Robertsson, 39, assisterande tränare

Har huvudansvaret för att coacha backarna och bestämmer vilka backpar som ska in i olika ­situationer. Robertsson är också den som sköter videogenomgångarna på matchdag, där har han också hjälp av Krister Holm. Bert ­Robertsson tar också de flesta press­konferens­erna ­efter matcherna.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN