Landeskogs Colorado med i slutspelsracet

HOCKEY

NEW YORK. Colorado Avalanche har just rundat av bästa bortaresan på hela säsongen.

I förrgår slog de divisionsrivalen Wild i Minnesota – och inatt följde de upp med ny triumf mot diton Blues i St. Louis.

– Det är fantastiskt roligt att vara med i racet igen, säger Gabriel Landeskog, som stod för tre assist, till Sportbladet efter 4-1-segern

Efter sin tio matcher långa segersvit runt årsskiftet, när briljante förstecentern Nathan MacKinnon skadade sig, hamnade Colorado i en liten svacka och ett tag såg det ut som att de, återigen, skulle få svårt att nå playoff.

Men nu är de tillbaka i rallyt och ligger efter de två meriterande segrarna mot divisionsrivalerna Minnesota (i tisdags) och St. Louis (i natt) på andra wild card-platsen i väst, med en enda poäng upp till Minnesota på Central-divisionens tredjeplats.

– Ja, det här var verkligen en lyckad bortaresa, säger Gabriel Landeskog när vi når honom efter Blues-matchen.

– Det är ju så extremt jämnt och tajt i vår divisionen att alla poäng mot lagen vi har omkring oss blir extra viktiga. Men vi har också spelat riktigt bra här på slutet, hela laget.

”Känner varandra väldigt väl”

Det är dock ingen överdrift att påstå att det är den kedja ”Gabbe” själv bildar med MacKinnon – hel och frisk igen, och i lysande form – och Mikko Rantanen som anför laget under grundseriespurten.

Kedjekamraterna gjorde två mål vardera i natt, och den svenske tuffingen på vänsterkanten spelade fram till tre.

– Vi har ju spelat ihop ända sedan vi kom tillbaka från matcherna i Sverige i november och känner varann väldigt väl vid det här laget, fortsätter han.

– Men det är ju framförallt Nathan och Mikko som är glödheta. För mig handlar det mest om att ge dem pucken och så löser det sig.

”Få som trodde på oss”

Av's har nu tolv matcher kvar och måste fortfarande vinna de allra flesta av dem om det ska bli playoff-fester i Denver i mitten av april. 

– Ja, det kommer bli ett tajt hela vägen, men alldeles oavsett är det fantastiskt roligt att vara med i racet igen. Det var få som trodde på oss före säsongen och det är säkert få som tror på oss nu också, men vi vet vi kan och ska verkligen försöka fixa det här. Och kommer man väl in kan vad som helst hända, menar Gabriel.

Foto: JOHN WOODS / TT / NTB Scanpix

Columbus Blue Jackets är ett av NHL:s allra hetaste lag just nu.

De tog sjätte raka segern i natt, genom att slå divisionsrivalen Philadelphia med 5-3 – och står därmed på samma poäng som just Philadelphia, för närvarande trea i Metropolitan.

Cam Atkinson hade en utomordentlig kväll och fullbordade ett hattrick.

Florida Panthers är det enda laget under strecket i östra divisionen som fortfarande har en reell chans att nypa en slutspelsplats – och den ökade ytterligare med en synnerligen meriterande 3-0-seger mot Boston hemma i Sunrise i natt.

De har nu tre poäng upp till New Jersey på sista wild card-platsen – och två matcher färre spelade.

Torontos James van Riemsdyk har haft ett bra dygn. Han stod för ett hattrick mot Dallas igår – och inledde nattens bortamatch mot Buffalo med ytterligare två mål.

– Han har varit glödhet sedan trade deadline. Kanske beror det på att han kan fokusera på hockey och inte behöver tänka på om han ska bli bortbytt, säger coachen Mike Babcock efter det som till slut blev en 5-2-seger.

William Nylander hade en assist.

Detroits chanser att nå playoff håller på att reduceras till ingenting.

I nattens bortamatch mot LA Kings såg det hyggligt lovande ut när Gustav Nyquist kvitterade hemmalagets 1-0-ledning – efter förarbete av Niklas Kronwall.

Men Kings la senare i slutperioden i en högre växel och gick ifrån till 4-1-seger.

Det satt oväntat hårt inne, men till slut lyckades serieledande Nashville stånga sig till en 3-2 seger borta mot jumbon Arizona.

Oliver Ekman-Larsson stod för matchens enda svenskpoäng, i form av ett mål.

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM