Tillbaka på isen – fem månader efter tragedin

Så hyllades spelarna: ”Otroligt känslosamt – tack för allt stöd”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

I våras omkom 16 spelare och ledare i juniorlaget Humboldt Broncos i en bussolycka.

I natt gjorde laget sin första match efter tragedin.

– Vi är starka och nu blickar vi framåt, säger lagets president Jamie Brockman.

Det var den 6 april i år som den hemska olyckan inträffade i Kanada.

Humboldt Broncos juniorlag var på väg till säsongens viktigaste match när lagets buss kraschade våldsamt med en lastbil. 16 personer omkom och 13 skadades och de drabbade har sörjts över hela världen.

– Ett helt land är i chock och sörjer. Vår nationella hockeyfamilj är nära varandra, med rötter i nästan samtliga städer – stora som små – runt om i Kanada. Humboldt är inget undantag och i dag står hela landet och hela hockey­gemenskapen vid er sida, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han nåddes av den fruktansvärda nyheten.

– Det är ett hårt slag för hela landet, sa Henrik Sedin.

1 av 2 | Foto: JONATHAN HAYWARD / TT / NTB Scanpix

Sedan dess har klubben kämpat för att komma på benen och har fått stort stöd av hela hockeyvärlden.

Och nu är Broncos tillbaka på isen.

Under natten till torsdag svensk tid gjorde laget sin första match efter olyckan, inför en fullsatt Elgar Petersen Arena i Kanada.

På andra sidan stod Nipawin Hawks, samma lag som Broncos var på väg till när olyckan skedde.

I kväll var en otroligt känslosam och fin hyllning till vårt lag. Tack för alla era böner, era lyckoönskningar och ert stöd de senaste fem månaderna. Hockeyfamiljen har hjälpt oss igenom det här. Det är en stor dag att vara en ’Bronco’”, skriver Humboldt BroncosTwitter.

Matchen började med en ceremoni där åtta av de överlevande spelarna, som inte längre är med i laget, släppte pucken vid nedsläpp.

En av dem var målvakten Jacob Wassermann som tog sig in på isen i rullstol.

En annan var Kaleb Dahlgren. Han spelar numera collegehockey i Ontario men tyckte det var viktigt att närvara.

”Hjälper till att läka såren”

– Det här är ett steg i helningsprocessen, helt klart. Att spela i kväll hjälper till att läka såren, men det kommer förstås inte att läka allt. Det är fortfarande väldigt mycket som behöver göras, säger Dahlgren enligt ESPN.

Bara två av de överlevande spelarna deltog i matchen: Brayden Camrud och Derek Patter. Camrud har tampats med en allvarlig hjärnskakning, tappad känsel i ena armen och nackproblem sedan olyckan.

Han gjorde en assist i matchen, som Broncos förlorade med 1–2. Inför matchen förenades Camrud och Patter i en känslomässig kram och matchen sändes på tv i både USA och Kanada.

Vid ingången till arenan hängde foton av de omkomna. Utanför hade man ställt upp 16 klubbor smyckade med gröna och gula band, intill en grön bänk med orden ”alltid i våra hjärtan”.

Den omkomne tränaren Darcy Haugan fick en särskild hyllning. Hans bevingade ord ”det är en stor dag att vara en ’Bronco’” var inristade utanför omklädningsrummet.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM