Bjurman: Tampa har DET den här säsongen

PITTSBURGH. Blixten slog ner i Boston-björnarna för fjärde matchen i rad – och Tampa tar sig först av alla till konferensfinal.

Snyggt.

Men inte alls ologiskt.

Bolts har DET i år – i större mängder än många av oss trodde när slutspelet började.

Det var ju faktiskt med fjärde raka segern Tampa Bay Lightning dödade serien mot Boston Bruins i Stanley Cup-slutspelets andrarunda hemma i Amalie Arena under söndagseftermiddagen.

Vi tar det igen:

Efter att ha tappat första matchen – hemma – vann de fyra raka och tog serien med 4-1.

Trodde på Boston inför

Mot Boston Bruins – det mäktiga, skickliga, extremt välcoachade monsterlaget som anförs av världens bästa kedja, under senvintern spelade hela NHL:s kanske mest respektingivande hockey och gav just Tampa alla möjliga problem under den avslutande kampen om segern  i östra konferensen. 

Aktningsvärt, är ordet.

Själv trodde jag de skulle åka ur med 4-3, men Tampa är ett bättre slutspelslag än jag – och många med mig – förstod innan årets vals blåstes igång för en knapp månad sedan.

Att det finns färdigheter av bona fide-sort i truppen visste vi såklart; så sent som i höstas körde de över allt och alla – men det har till och från sett ut som att mäktige Victor Hedman (en solid klippa i den avslutande matchen, liksom landsmannen Anton Strålman – som ju satte goodbye-målet i tom kasse från egen zon) och hans vapenbröder under säsongens senare del haft svårt att komma upp i normal standard på kontinuerlig basis och det i sin tur har väckt farhågor om att de rent mentalt är lite mjukglass.

Fel, visade det sig i den här formidabla serien mot slickande Brad och de andra elaka björnarna.

Helt fel.

I själva verket har Tampa Bay modell 2018 DET.

En viss pondus, utstrålning

Exakt vad DET är kan jag inte riktigt förklara, men jag känner igen det när jag ser det. Ett slags pondus, en viss utstrålning, en visshet om den egna förträffligheten som lyser om de ledande spelarna – och ingen har någonsin vunnit Stanley Cup utan att ha DET.

Just därför, för att det går att spåra DET i framtoningen på isen, torde de ha goda chanser att vinna även den stundande konferensfinalen – oavsett om de får gå upp mot Pittsburgh eller Washington.

Skulle Capitals kommande natt till sist dräpa sin demon från västra Pennsylvania och för första gången under hela Ovetjkin & Bäckström-eran ta sig förbi andra omgången kommer de visserligen få en sådan himmelsk kick att blir svåra att stoppa på rent emotionella grunder, men nja.

Det är ändå Tampa som har DET.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM