Fredriksson: Luleås spelare har vant sig vid andra strukturer

HOCKEY

LULEÅ. Det blev verkligen en black friday i Luleå.

Gratis inträde, kvalitetsmässig överlägsenhet för de svartklädda och en halv sponsormille in på kontot.

Det är faktiskt inte längre okej att slentrianmässigt snacka om att "damerna bara kostar pengar”.

Det har Luleå Hockey lärt oss – men framför allt sina spelare.

"Damhockeyn kostar, vi har inte råd”. (Klubbarna)

"Men hallå, de tacklas inte!!?” (Herrhockeyintresserad)

"Kan de inte testa att skjuta med en lättare puck?” (SVT-expert)

”Det är ju ingen som vill titta!” (Medier, allmänna tyckare osv.)

De kvinnliga ishockeyspelarna i Sverige är vana att bli trackade på, ifrågasättas och slita ut sig med något som i tid och kraft liknar trippla sysselsättningar.

I Luleå har de nu, ett och ett halvt år efter den inledande guldyran, också börjat vänja sig vid helt andra strukturer i sin klubb.

När spelarna ikväll fullkomligt pulvriserade Brynäs (med Sveriges bästa målvakt i Sara Grahn) med 8-0 var det med 160 företag och 480 000 kronor i ryggen. 

Luleåfansen hade kanske tröttnat på de fina erbjudandena i stan den här sena fredagskvällen för det var i ärlighetens namn ingen jätteuppslutning på läktarplats.

Betalade inte en krona

Men de 1247 som var där betalade inte en krona för inträdet medan 160 samarbetspartners slungade upp vardera 3000 spänn ur fickan för att stödja damverksamheten. 

Aldrig tidigare har en match gett mer än 480 000 kronor i sponsorintäkter till Luleå och summan får symbolisera något mycket större.

För det är faktiskt inte längre okej att slentrianmässigt surra om att "damerna bara kostar pengar".

Tutar man i spelarna, sponsorer och fans något helt annat ger det också effekt både på isen och i klubbkassan.

Luleå är en av alla svenska idrottsklubbar som strävar efter jämställdhet och idrottande på lika villkor och i hockey-Sverige är de helt unika.

Detta även om den senaste månaden, med anmälda, rent utsagt för jävliga, trakasserier mot en kvinnlig tränare, visat att vägen framåt är lång även i Norrbotten.

Linköpings tur på söndag

Allt fler flickor spelar hockey, allt fler klubbar startar damlag och i SDHL är det allt fler lag som hårdsatsar inte minst kring intressebiten.

Redan på söndag är det dags för serieledande Linköping, som har en betydligt längre startsträcka än Luleå för att hitta sin publik, att flytta in i Saab Arena, med plats för över 8000 personer.

Klubben har delat ut biljetter för en fullsatt arena och uppger att det dessutom finns folk på kö om några lämnar tillbaka sina plåtar.

Det gamla publikrekordet i ligan (4563) ligger minst sagt risigt till och det vore rent ut sagt skitkul om de slog det.

Det tror jag att alla i ligan också tycker.

ARTIKELN HANDLAR OM