SHL:s svar om den stora hockeykrocken

HOCKEY

SHL väljer att starta samtidigt som superturneringen World Cup avgörs

Det är upplagt för en riktig hockeykrock om fyra veckor.

SHL har valt att lägga sin premiär på samma dag som superturneringen World Cup inleds.

– Vi väljer att se det positivt: det blir en riktig hockeystart med både SHL och World Cup samtidigt, säger Erik Strandmark, ansvarig för SHL:s medierättigheter och även för spelschemat.

Hockeysäsongen är redan i full gång med träningsmatcher och turneringen Champions Hockey League. Till helgen är det bara tre veckor kvar till SHL-premiären.

Samma dag, lördag den 17 september, inleds också World Cup. Storturneringen som avgörs i Toronto där alla världens bästa hockeyspelare är på plats.

Tre Kronor spelar sina tre gruppspelsmatcher inom bara fyra dagar: Ryssland på söndag, Finland på tisdag och det nordamerikanska U23-laget på onsdag. Samma kväll som Tre Kronor spelar sin sista gruppspelsmatch, som kan vara direkt avgörande för att gå vidare till semifinal, avgörs också två SHL-matcher.

– Men det är nedsläpp 18.30 i de matcherna så de ska vara klara till Sveriges match börjar (klockan 21). Våra matcher krockar inte direkt i tid med svenska matcher, säger Erik Strandmark.

Har valt det tredje alternativet

Fanns det några planer på att skjuta på SHL-starten någon vecka för att inte spela mitt under World Cup?

– Vi hade tre alternativ. Antingen ta full hänsyn för World Cup och starta SHL i början av september och sedan ta uppehåll under World Cup. Eller att komprimera säsongen och ha premiären efter World Cup, men det har visat sig vara en omöjlighet rent tidsmässigt. Så vi har valt det här tredje alternativet. Att köra under World Cup och se det positivt. Nu blir det en ordentlig hockeystart med både SHL och World Cup samtidigt.

Tar sig Sverige vidare till semifinal kan den spelas lördag den 24 september, samma dag spelas totalt sex SHL-matcher. 

Ni är inte rädda att inledningen av SHL drunknar i World Cup-bruset?

– Nej, vi ser det i stället som en möjlighet att få bra exponering för ishockeyn i stort. En bra start på säsongen med stort hockeyfokus på dagar, kvällar och nätter.

Pratat om att senarelägga SHL-premiären

SHL har tidigare år diskuterat att senarelägga SHL-starten, delvis för att publikintresset i september på vissa orter har varit svalt. Men att genomföra experimentet den här säsongen när World Cup ändå avgörs var aldrig riktigt aktuellt.

– Det är många som har förslag på hur spelschemat ska se ut, bland annat det här med att skjuta på seriestarten. Men förklarar man vad det innebär är det ingen som vill göra det. Man måste titta på alla omgångar och se helheten för att kunna föra den typen av resonemang, säger Erik Strandmark.

Vad tycker du själv är hetast två sista veckorna i september: SHL eller World Cup?

– Hockey. Det är hockey som ska var hett.